'ENORMAN PRITISAK NA DORH' / Plenković o drami oko glavne državne odvjetnice: 'Ovo se sve skupa pretvara u sport distribucije poruka iz pojedinih predmeta'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković stao je pred novinare nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, gdje je komentirao brojne aktualne teme

13.2.2023.
19:11
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković stao je pred novinare nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, gdje je komentirao brojne aktualne teme.

Rekao je da ga nije impresioniralo to što oporba traži ostavku glavne državne odvjetnice. "Očita je sprega pojedinih distributera informacija iz kaznenih predmeta s nekim zastupnicima. Ovo me u političkom smislu baš jako podsjeća na slovenski scenarij prije izbora", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dali smo mišljenje na izvješće o radu DORH-a, ono ima niz opravdanih zamjerki na rad DORH-a sa sugestijama kako da se ono poboljša. To radimo kontinuirano, ono što je zakonito je dobro, ono što nije zakonito, nije dobro", kaže.

'Oporba radi pritisak na DORH'

Rekao je da se ovo sve skupa pretvara u sport distribucije poruka iz pojedinih predmeta te smatra da se koriste neke poruke da se dovede u pitanje kredibilitet glavne državne odvjetnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarao je i na pitanje je li pogriješila kada OLAF i EPPO nije obavijestila o onome što se događalo u slučaju Žalac. "Vi se morate malo bolje informirati o tome tko koga informira. … Ja nemam nikakvih saznanja o tome tko, kome, kada, što komunicira", kaže Plenković.

"Imamo oporbu koja radi enorman pritisak na DORH, sve ovo što se događa je pritisak na neovisno pravosudno tijelo. Mi nemamo saznanja o pojedinim predmetima ni koga zovu na ispitivanja ni kako što pokreću ni kako međusobno komuniciraju. To morate pitati njih, to je njihova nadležnost, nije nadležnost Vlade", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedini tko ovdje ne radi pritisak na DORH su Vlada i vladajuća stranka. Pritisak se odvija kroz medije, od određenih dužnosnika… Oni pokazuju kako bi se ponašali da su na vlasti", rekao je, dodajući da je to taj balon u kojem ćemo živjeti godinu i pol dana do izbora.

Komentirao je i slučaj uhićenih Hrvata u Zambiji. "Tu je stvar vrlo jasna, hrvatska država brine o svojim državljanima. Imali smo prisutnog konzularnog predstvnika, u Ndoli je bio i hrvatski veleposlanik, aktivnosti se provode na razini MVEP-a, svu pravnu pomoć koju možemo nastavit ćemo davati", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike