spominjanje NDH / 'Plenković izjavu Raosa smatra nepromišljenom i neprimjerenom, a pitanje ustaškog pokliča smatra pravno riješenim pitanjem'

Andrej Plenković poslao je poruku da takve vrijednosti nitko u njegovoj Vladi ne dijeli, ali i kako on u zakonske izmjene neće ići

11.4.2022.
19:50
VOYO logo

Nakon što je izaslanik ministra branitelja na jučerašnjoj obljetnici HOS-a u Splitu rekao da Hrvatske ne bi bilo da nije bilo travnja 1941., iz Vlade su se ogradili i doduše, preko potpredsjednika iz redova SDSS-a poručili da je izjava sramotna.

Premijer Andrej Plenković je danas nakon sjednice HDZ-a kazao kako smatra da je to apsolutno neprimjereno, neprimjerena je izjava brigadira Raosa, no još jednom je imao za potrebu reći da on nije bio izaslanik Vlade, već ministra branitelja, izvijestio je voditelj i reporter RTL-a ispred središnjice HDZ-a, Adrian de Vrgna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatra, dakle, izjavu nepromišljenom i neprimjerenom, ali i ovo pitanje ustaškog pokliča pod kojim su ginuli mnogi smatra pravno riješenim pitanjem. Dakle, niti ustav to dozvoljava, a što se tiče različitih sudskih praksi, to je stvar na Vrhovnom sudu koji bi se trebao pobrinuti za ujednačenu praksu", rekao je de Vrgna.

Dodaje da, kada je u pitanju postupanju policije, jučer smo vidjeli da nije, barem u Splitu, postupala. S druge stane, Plenković je rekao da je policija inače postupala, ali da su sudovi oni koji su donosili nekakve različite odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ispred spomenika HOS-a /

FOTO U Splitu održana komemoracija povodom 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a, među okupljenima i Hasanbegović

Image
Ispred spomenika HOS-a /

FOTO U Splitu održana komemoracija povodom 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a, među okupljenima i Hasanbegović

"U svakom slučaju Andrej Plenković kaže da, što se pokliča tiče, takve vrijednosti nitko u njegovoj Vladi ne dijeli, ali on u zakonske izmjene neće ići, i to je na neki način i poruka njegovim partnerima koji zagovaraju, a neki poput Borisa Miloševića, kao što je on to rekao, i sami osjećaju odgovornost jer se ovo pitanje zakonski nije izmijenilo na način da zakonski bude zabranjen svaki javni spomen i isticanje ustaškog pokliča", izvještava de Vrgna.

"Što se tiče zabrane tog pokliča, on je već danas suptoran i Hrvatskome Ustavu i hrvatskome zakonu, stvr je samo ako se to primjenjuje od strane pojedinih sudova, na Vrhovnom sudu je da ujednačava praksu", rekao je danas Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija je intervenirala veliki broj puta, različite su odluke donosili sudovi", dodao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo