PLENKOVIĆ OTKRIO ŠTO ĆE SE DOGAĐATI AKO ĆE TODORIĆ IZBJEGAVATI IZRUČENJE: / 'Svima je jasno da to nije politički progon'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da ne vidi sebe kao novog europskog povjerenika te naglasio da ima još puno posla kao predsjednik hrvatske vlade.

20.10.2017.
16:43
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

"To nije tema, nije realno. Ja sam predsjednik hrvatske vlade. Što se tiče kandidatura, imamo mi jako puno vremena i posla", rekao je Plenković u izjavi novinarima u Bruxellesu, na marginama summita EU-a.

Image
PLENKOVIĆ U BRUXELLESU TRAŽI PODRŠKU EUROPSKE KOMISIJE: /

'Bilo bi lijepo da se Cerar drži dogovora'

Image
PLENKOVIĆ U BRUXELLESU TRAŽI PODRŠKU EUROPSKE KOMISIJE: /

'Bilo bi lijepo da se Cerar drži dogovora'

Nepromijenjen stav o sankcijama Rusiji

Govoreći o hrvatskom stajalištu prema sankcijama EU-a prema Rusiji, Plenković je rekao da se nisu promijenili razlozi za njihovo uvođenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je pozicija nepromijenjena, ne vidim da se u razlozima zbog kojih su sankcije uvedene išta promijenilo", rekao je Plenković odgovorajući na pitanje je li se hrvatsko stajalište promijenilo nakon posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji.

"Predsjednicu nisam imao priliku ni čuti ni vidjeti. Vidjet ćemo se ovaj vikend, nakon što se vratim iz Bruxellesa, a ona iz Moskve. Principijelna je politika Vijeća EU-a, pa i svih nas, da se ispune kriteriji koje Rusija treba ispuniti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarao na pitanja o Agrokoru

Plenković u Bruxellesu nije mogao izbjeći pitanja vezana uz Agrokor i saborsko Istražno povjerenstvo.

"Ovo što se događa s Povjerenstvom, ono ex lege, koliko je meni poznato i brojnim pravim stručnjacima iz akademske zajednice, prestaje s radom. Istodobno, što se nas tiče spremni smo za raspravu i bilo kojoj temi. Ja sam čak sugerirao zajedničke sjednice Odbora za gospodarstvo i financije. Bitna je supstanca, a ne tijelo. Ne radi se o tome da bilo tko od nas ima bilo kakve veze s tim procesom, ili da želi skrenuti i maknuti s javnog interesa. Radi se o poštivanju zakona. Oni su za mene sasvim jasni. Sabor istodobno ima niz mogućnosti da se o svemu temeljito raspravi. Postoje zakoni u Hrvastkoj i donosi ih Sabor. Ta se tema toliko potencira bez pravog razloga“, kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što će se dogoditi ako će Ivica Todorić izbjegavati izručenje i pozivati se na politički progon, premijer odgovara:

"Otklanjam bilo kakvu insinuaciju o bilo kakvom političkom progonu. To je svima jasno. Što se tiče mehanizama, za to na razini Europske unije postoji Europski uhidbeni nalog. S drugim zemljama postoje druge konvencije. Jedino pravnim i zakonitim putem“, kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jean-Claude se voli grliti i ljubiti"

Dok je davao izjavu novinarima, Plenkoviću se s leđa prišuljao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, lagano ga uštipnuo te mu poslao "zračnu pusu".

"Jean-Claude se inače voli grliti i ljubiti, tako da je to simpatično s njegove strane", prokomentirao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo