nema potrebe za suzama / Hrvati u RS odahnuli, neće im srušiti kuće zbog gradnje autoceste: 'Sa svog ognjišta nije lako'

Trasa autoceste od Sarajeva prema Hrvatskoj na koridoru 5C trebala je prolaziti kroz Garevac

2.11.2019.
19:00
VOYO logo

Most preko Save između Republike Srpske i Hrvatske uskoro će biti gotov i čeka da se na njega, sa strane susjedne države spoji, autocesta u sklopu koridora 5C.
Ta je autocesta trebala proći kroz mjesto Garevac u Republici Srpskoj, a da bi se dovršila, trebalo je srušiti 70 kuća, među kojima i obiteljski dom gospođe Nade.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi za mene bio slom. Slom života. Ne samo za mene, nego za cijelo ovo stanovništvo sela Garevca. Jer ljudi su toliko ulagali, a i ja za ovih sedam
godina isto sam puno uložila. Ali tu više ne bi bilo života", govori nam Nada Bajić iz Garevaca.

Autocesta bi srušila i Vladinu kuću gdje živi s devet članova obitelji pa ne zna gdje bi nastavio s životom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'"Sa svog ognjišta nije lako i teško se odlučiti negdje drugdje", kaže Vlado Tokić.

Došlo do dogovora

Mještani su su se, stoga, pobunili, RTL je prenio njihovo nezadovoljstvo pa je došlo i do dogovora između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar Butković je nedavno imao susret s članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom na ovu temu. Vodit ćemo računa da je u intenzivnoj
komunikaciji s nadležnim vlastima i da ispitamo mogućnost pomicanja trase", izjavio je to nedavno Andrej Plenković. 

A to je urodilo plodom, pa se predstavnicima hrvatske zajednice Milorad Dodik javio s dobrim vijestima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je osobno mene nazvao i rekao je dopredsjedniče, trasa se mijenja, to sam obećao i premijeru Plenkoviću. Pretpostavljam da će trasa autoceste ići više lijevo prema plinovodu i zaobići će zasigurno 90 posto kuća koje neće biti dirnute", govori dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, Josip Jerković.

No neće biti potrebe za suzama. Domovi ostaju, pa će Nada i dalje gledati unuke kako igraju nogomet u njenom dvorištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mali korak za čovjeka, a divovski za čovječanstvo. I mi se nadamo da nas više nitko neće s ovog mjesta maknuti", govori.

A ona će sa suprugom Antom, bez straha, nazad u svoj topli dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butković: ''Ovo je nastavak potpore povratnicima''

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u razgovoru za RTL rekao je da je i ova odluka nastavak potpore Hrvatima povratnicima u RS.

"Autocesta koja ide od Banja Luke prema Beogradu prolazi općinom Modrića i prvobitna varijanta po kojoj se trebala graditi prolazi i kroz mjesta Garevac, Čardak i Donji Kladari gdje se nalazi pretežito, hrvatsko stanovništvo, točnije povratnici koji su se vratili nakon rta u Republiku Srpsku. Autocesta je trebala proći preko mjesta gdje su njihove novoizgrađene, obnovljene kuće. U tom trenutku je naravno došlo do intervencije Vlade i diplomacije koja je završila razgovorom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i člana predsjedništva BiH Milorada Dodika. Vjeujemo da je time priča završena. Dobili smo informaciju da će se trasa autoceste izmjestiti. Zauzvrat nije bilo potrebno ništa ponuditi, ovo je nastavak potpore povratnicima, Hrvatima koji se vraćaju u Republiku Srpsku", rekao je ministar Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo