'JEDNA OD NAJBOLJIH' / Plenković i Brnjac zadovoljni turističkom sezonom. Ministrica komentirala navode da smo nesigurna zemlja

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon sjednice Vlade izjavila je da je zadovoljna rezultatima turističke sezone te da je u kolovozu dolazaka turista do sada jednako kao u kolovozu 2019., dok ih je u srpnju bilo dva posto više

17.8.2023.
16:35
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Dosadašnji tijek turističke sezone je odličan, a od početka godine do sada bilo je 14,1 milijun dolazaka turista i 74,5 milijuna noćenja, što su porasti od osam i tri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kazao je u četvrtak na Vladi premijer Andrej Plenković.

Za turističku predsezonu ove godine premijer je kazao da je bila jedna od najboljih i da se pozitivno reflektirala i na kontinent gdje su županije u odnosu na prošlu godinu ostvarile poraste od 16 i 15 posto s 800 tisuća dolazaka i 1,7 milijuna noćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvojio je i domaće turiste, za koje je dodao da ih je do sada ove godine u hrvatskom turizmu bilo 15 posto više nego lani, s jednakim brojem noćenja.

Image
'NIJE DALMACIJA' /

Je li ovo najjeftiniji grad u Hrvatskoj? Britanac objavio: Pizzu, pivo i sladoled platio sam 10,20 eura

Image
'NIJE DALMACIJA' /

Je li ovo najjeftiniji grad u Hrvatskoj? Britanac objavio: Pizzu, pivo i sladoled platio sam 10,20 eura

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon sjednice Vlade izjavila je da je zadovoljna rezultatima turističke sezone te da je u kolovozu dolazaka turista do sada jednako kao u kolovozu 2019., dok ih je u srpnju bilo dva posto više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ne smatra, kako su pitali novinari, "podbacivanjem špice sezone", jer, dodala je, turista imamo kao 2019. godine.

Vjeruje da će novi zakon o turizmu pridonijeti većoj ponudi hotela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i tvrdnje da su hoteli u srpnju ove godine rasle dvostruko skuplji od inflacije, kazavši da su hoteli sada cijenama blizu onima u konkurentskim zemljama.

Ponovila je da se ulaganje u povećanje kvalitete smještajnih objekata na četiri i pet zvjezdica uvijek isplati i da oni koji su tako ulagali imaju opravdanje za povećanje cijena, a oni koji nisu ulagali, a dizali su cijene za to nemaju opravdanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je reći u kakvoj su korelaciji povećanje cijena s popunjenošću u špici sezone, jer hoteli su primjerice dobro popunjeni i zadovoljni, a i kampovi rade bolje nego 2019.", odgovorila je ministrica.

Pitali su je i o upozorenju britanskih vlasti svojim turistima da "mogu očekivati seksualno zlostavljanje u taksijima u Hrvatskoj", na što je rekla da je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja u EU, i prema Eurostatovim podacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"MUP zajedno sa Ministarstvom turizma, turističkim patrolama, drugim službama i članicama EU-a provodi sve potrebne mjere, tako da mislim da to nema utemeljenja, ali o svemu treba voditi računa i prijaviti ako se tako nešto dogodi", poručila je Brnjac.

Naglasila je i da je najvažnija sigurnost u turističkoj zemlji i da na tome revno rade sve nadležne službe, dok je na pitanje je li u kontaktu s grčkim kolegama zbog nedavnih nereda huligana u Ateni rekla da jesu u kontaktu, da mu je izrazila sućut zbog ubojstva navijača u Ateni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekla sam i da to nije sport i da treba ustrajati i djecu učiti da je sport tolerancija i fer play, a na nasilje", rekla je Brnjac.

POGLEDAJTE VIDEO: Špica je sezone, Plitvice krcate turistima: 'Jezera s veličanstvena. Stvarno je lijepo, mirno, opuštajuće...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo