PLENKOVIĆ DOŠAO NA HRT I REKAO DA IMA DVIJE EKSKLUZIVE: / Prva se tiče Kineza u brodogradilištima, a druga...

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer je rekao da će u Hrvatsku, između 25. travnja i 10. svibnja, doći predsjednik uprave China Shipbuilding Industry Corporation

17.4.2019.
20:35
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Predstavnici kineske brodgrađevne korporacije obići će hrvatska brodogradilišta u Rijeci i Puli krajem travnja ili početkom svibnja kako bi procijenili mogućnosti suradnje, najavio je u srijedu premijer Andrej Plenković te dodao kako je ta ekskluzivna vijest uslijedila nakon prošlotjednog posjeta kineskog premijera Hrvatskoj.

"Imam jednu novu i vama ekskluzivnu vijest", rekao je premijer u intervjuu za središnji Dnevnik HRT-a te dodao da je tako brzi dolazak kineskih prijatelja nastavak razgovora o hrvatskoj brodogradnji prošlog tjedna kada je Hrvatska bila domaćin summita "16+1", susreta premijera zemalja istočne i srednje Europe s kineskim premijerom Li Keqiangom, ali i posjete hrvatskog izaslanstva Pekingu u studenome prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je rekao da će u Hrvatsku, između 25. travnja i 10. svibnja, doći predsjednik uprave China Shipbuilding Industry Corporation, kojega je kontaktirao premijer Li prigodom boravka u Hrvatskoj prošlog tjedna, zajedno s najvišim izaslanstvom.

"U tom će se razdoblju posjetiti i Pulu i Rijeku i vidjeti što se može učiniti na eventualnom njihovom angažmanu ili suradnji", rekao je premijer u intervju za Dnevnik HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo, s naše strane, učinili sve da zainteresiramo kineske partnere, s njima smo razgovarali i u Pekingu u studenome, i zato me ne iznenađuje ovako brza odluka da dođu u Hrvatsku", dodao je.

Plenković je podsjetio da je Kina danas jedna od najvećih naručitelja i graditelja brodova na svjetskom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Trgovačkom sudu u Rijeci danas je još jednom odgođeno ročište na kojemu se trebalo odlučivati o otvaranju stečaja u brodogradilištu "3. maj", a novo je zakazano za 5. lipnja.

Proračun ponovno u suficitu

Premijer je objavio još jednu ekskluzivna vijest i to vezanu uz proračunski suficit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema inicijalnim informacijama od Eurostata i prema našim podacima, unatoč plaćenim 2,5 milijardi kuna u 2018. za jamstva za brodogradilišta Uljanik i 3. maj, naš će proračun ponovno biti u suficitu oko 756 milijuna kuna prema podacima kojima baratamo. Da nije bilo tih isplata, suficit bi bio veći u 2018. nego 2017. Naša fiskalna konsolidacija daje rezultate. U društvu smo s Njemačkom, Francuskom", rekao je premijer.

Najavio je da u četvrtak, na sjednicu Vlade, idu s dokumentom koji je cjelovit i koji ima tri ključna cilja - bolje poslovno okruženje, povezivanje obrazovnog sustava s tržištem rada i jačanje konsolidacije javnih financija - 10 reformskih područja, 30 mjera i 100 aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve strukturne reforme su u tom dokumentu, želimo da on bude motor provedbe programa Vlade, ispunjavanja onoga što smo preuzeli u kontekstu europskog semestra, zajedničkog ekonomskog upravljanja Europom", rekao je premijer.

Dodao je da na Vladu ide i program konvergencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavit ćemo sa smanjenjem udjela javnog duga u BDP-u, sada smo na 74,6 posto, idemo prema 62 posto 2022., što je jedan od naših ciljeva u ispunjavanju strategije uvođenja eura. Procjena rasta je 2,2 posto - zdravi rast na temelju vrlo zdravog vođenja javnih financija i ekonomske politike", ustvrdio je.

Na pitanje je li 2018. mogla proći bolje što se tiče reformi, odgovorio je da je reforma mirovinskog sustava ostvarila temeljne ciljeve - da će mirovine biti veće, porast je od 7,5 posto. Kaže da je osobno u razgovoru s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem inzistirao da nema diskriminacije među umirovljenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smanjujemo izdvajanja iz doprinosa i poreza za mirovinski sustav u godinama koje su pred nama", rekao je. Ponovio je da je dobna granica od 67 godina za odlazak u mirovinu ostavština SDP-ove vlade.

Za reformu državnog inspektorata kazao je da je to ogromna reforma koja ide u prilog boljem tretmanu onih koji su predmet nadzora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinili smo veliki iskorak koji će se pokazati vrlo koristan", smatra premijer.

Nadalje, naveo je poreznu reformu, treći val, i reformu smanjivanja administrativnih barijera, kojima su u dvije i pol godine ukupno rasterećeni i građani i gospodarstvo za 8,5 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je napretka i u reformi obrazovanja, dogovorili smo sve kurikulume, nastavlja se reforma zdravstvenog sustava, pravosuđa, decentralizacija, reforma državne uprave, spajanje državne uprave sa županijama", naveo je.

Na pitanje hoće li se u HDZ-u raspravljati o Milijanu Brkiću, odgovorio je da će se o tome razgovarati na stranačkom predsjedništvu nakon uskršnjih blagdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nudi pomoć restauratora u obnovi katedrale Notre-Dame

Premijer Plenković najavio je da će na sjednici Vlade sutra biti zaključak kojim će se Francuskoj ponuditi iskustvo hrvatskih restauratora i konzervatora u obnovi požarom oštećene katedrale Notre-Dame.

"Hrvatska je, nažalost, za vrijeme Domovinskog rata pretrpjela enormne ratne štete, među njima je više od 350 sakralnih objekata potpuno uništenih i oko 1500 oštećenih...Naši restauratori i konzervatori sigurno mogu svojim iskustvom i stručnim znanjem pomoći obnovi katedrale Notre- Dame koja je simbol Francuske, kršćanstva i simbol Europe", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski stručnjaci već su surađivali s francuskim kolegama na obnovi hrvatske spomeničke baštine, rekao je.

Za obnovu katedrale već su prikupljena velika financijska sredstva, a "Hrvatska može pomoći stavljanjem na raspolaganje svojih stručnjaka", zaključio je hrvatski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo