dvije hrvatske / Plenković će Vučića dočekati na ručku i servirati teško probavljivo pitanje ratne odštete, Pantovčak smatra da se za takvu temu treba ozbiljnije pripremiti

U ponedjeljak i utorak, kako nalaže protokol, zagrebačkim ulicama vijorit će se srpske zastave - a diplomati će nakratko zaboraviti koliko je vode proteklo Dunavom

10.2.2018.
18:27
VOYO logo

Kako nam je potvrđeno - premijer Andrej Plenković na ručku sa srpskim predsjednikom  Aleksandrom Vučićem neće odustati od teme ratne odštete. Tako će Vučića zapravo dočekati dvije različite hrvatske diplomacije. Predsjednica Grabar-Kitarović tu temu neće otvarati. 

Istovremeno nastavlja se oštra retorika iz Beograda. Kako se na Markovu trgu priprema prosvjed udruga udovica Domovinskog rata, kojem će se pridružiti i veterani - srpski ministar obrane Aleksandar Vulin ne povlači svoju nedavnu izjavu o tome da Vučića u Hrvatskoj dočekuju 'ustaše' već dodatno poentira svoj stav. Zato premijerka Srbije Ana Brnabić pokušava smiriti strasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sutra kreću pripreme za dolazak srpskog predsjednika koji službeni posjet u ponedjeljak počinje i završava na Pantovčaku. Prema službenom protokolu Zagrebom će se vijoriti i srpske zastave, a o spomenutoj temi o ratnoj odšteti - očito će ovisiti uspješnost posjeta. 

Što čeka srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatskoj? - Ovisit će o tome gdje se nalazi i s kime razgovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije dolazi na Pantovčak gdje će fokus biti jedna tema:

Apsolutni prioritet predsjednice Grabar-Kitarović na razgovoru s Vučićem bit će pitanje nestalih u Domovinskom ratu. Od Vučića neće tražiti ispriku niti ratnu odštetu jer smatra da bi to bio nekonstruktivan pucanj u prazno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanju ratne odštete, kažu nam s Pantovčaka, država nije radila 18 godina. Da bi se to opet stavilo na stol, kažu, treba se puno dulje i ozbiljnije pripremati. No, Vlada ima drugi stav:

Premijer Plenković Vučića će dočekati na ručku i servirati teško probavljivo pitanje ratne odštete. Je li to premijerov unutarnjo-politički manevar u kojem želi demonstrirati čvršći stav prema Srbiji od predsjednice ili je doista spreman na traženje ratne odštete - to ćemo znati u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je svoju inicijativu ovako objasnio.

"Članak 7 govori o tome da se u roku od 6 mj treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu imovinu, nažalost taj sporazum nikada nije potpisan. Vrlo je jasan interes Hrvatske da o tome vodimo računa", poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH 8.2.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je rekao da ga je Plenkovićeva najava zaprepastila.

"Da sam na njegovom mjestu, to pitanje ne bih pokretao, plašim se da on tu i Hrvatska ne samo da ne mogu da dobiju ništa po pitanju ratne odštete nego imaju puno toga da izgube. To bih mogao da potkrepim tisućama ozbiljnih i veoma teških argumenata", kazao je Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije 7.2.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeni MOST je ovaj put na strani premijera.

"Ono što sigurno trebaju napraviti je postaviti pitanje ratne odštete, treba priznati što su radili prije 18 godina i Srbija treba platiti ratnu odštetu", smatra Božo Petrov (MOST), predsjednik stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef SDP-a susret s Vučićem nazvao je običnim igrokazom koji neće donijeti rješenja problema.

"Ovaj će se posjet iskoristiti ne bi li se zbili redovi onih koji su nacionalisti malo desnije orijentirani i dobili jeftini politički poeni kako za Vučića tako i za predsjednicu Republike", kazao je DavorBernadić (SDP), predsjednik stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučića će na Markovu trgu dočekati i prosvjed udruga udovica domovinskog rata, pa i dijela HDZ-a. No, unutar stranke ne očekuju se trzavice jer je posjet podržao i Milijan Brkić.

Srbija je naša prijateljska zemlja. Susjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prije samo nekoliko mjeseci i on i predsjednica su imali potpuno drukčiji stav.

"Naravno rekla sam već nekoliko puta još će puno vode poteći Dunavom prije nego što Srbija i Hrvatska će govoriti da su prijateljske države+", izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović 18.11.2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak i utorak, kako nalaže protokol, zagrebačkim ulicama vijorit će se srpske zastave - a diplomati će nakratko zaboraviti koliko je vode proteklo Dunavom.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo