PLANIRALI STE U KATALONIJU? Ministarstvo poslalo upozorenje: / Evo na što sve trebate pripaziti zbog velikih prosvjeda

Image
Foto: Matthias Oesterle / Zuma Press / Profimedia

MVEP: 'Hrvatskim državljanima savjetujemo povećani oprez u Barceloni i drugim mjestima u Kataloniji'

18.10.2019.
18:14
Matthias Oesterle / Zuma Press / Profimedia
VOYO logo

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je hrvatske državljane na oprez prilikom putovanja u Kataloniju gdje se peti dan održavaju prosvjedi zagovornika nezavisnosti protiv presuda njihovim liderima.

"Hrvatskim državljanima savjetujemo povećani oprez u Barceloni i drugim mjestima u Kataloniji. Savjetujemo izbjegavanje područja demonstracija, oprez u blizini velikih okupljanja ili prosvjeda, praćenje lokalnih medija, mogućnost alternativnih prijevoznih sredstava, svijest o neposrednom okruženju, informiranje prijatelja i obitelji o svojoj sigurnosti", navedeno je u obavijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KATALONIJA U ŠTRAJKU, NA ULICAMA DESECI TISUĆA: /

No španjolski ministar tvrdi da štrajk nema utjecaja

Image
KATALONIJA U ŠTRAJKU, NA ULICAMA DESECI TISUĆA: /

No španjolski ministar tvrdi da štrajk nema utjecaja

Veliki prosvjedi

Danas je u Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske, počeo opći štrajk, a u Barceloni se očekuje više stotina tisuća prosvjednika. Oni traže puštanje na slobodu zatvorenih zagovornika nezavisnosti te pozivaju na odcjepljenje od Španjolske.

Španjolski premijer Pedro Sánchez i španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekli su danas na konferencijama za medije u Bruxellesu i Madridu kako se turisti ne trebaju bojati za sigurnost te bez problema mogu posjetiti Barcelonu i druge katalonske gradove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuda katalonskih dužnosnika

Odnos Madrida i Barcelone zaoštrio se nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

To je potaknulo nasilne prosvjede tijekom kojih u posljednja četiri dana bilo ozlijeđeno oko 300 osoba, postavljane su barikade, paljeni kontejneri za smeće a na policiju bacani molotovljevi kokteli. Policija je uzvratila palicama i oruđem za rastjerivanje mase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo