PLANIRA SE UGRADNJA LIFTOVA U ZGRADE KOJE IH NEMAJU: / Evo koliko bi to koštalo jedno domaćinstvo

Image
Foto: Getty

Hrvatska zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan odaslala je upit je li moguće povući europske subvencije za projekt ugradnje dizala i dobila potvrdan odgovor

28.1.2019.
17:38
Getty
VOYO logo

Zdravko Čizmar, tajnik HGK i tajnik Hrvatske udruge za dizala od 2016. radi na razvijaju projekta kojim se uz europsko sufinanciranje ugradili liftovi u zgrade koje ih nemaju. On tvrdi kako suvlasnici možda ne bi trebali platiti ništa ako ima dovoljno stambene pričuve, a ako nema, koštalo bi to 3500 kuna po stanu, tvrdi Čizmar.

"Kao roditelj morao sam se penjati zgradom od četiri kata. Kolica gore, kolica dolje, pa kad se renovira stan, prenositi šutu u vrećama. Zamislite kako je osobama s invaliditetom koje su u zgradama iz 60-ih godina prošlog stoljeća i žive na trećem katu. Ili kad sanitetski prijevoz dolazi u takav stan po nekoga tko nije pokretan", rekao je Čizmar za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštari su volonterski u malo više od mjesec dana izbrojali kako su u Hrvatskoj 16.804 zgrade bez lifta. Većina je građena u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća kada lift nije bilo obavezno ugrađivati u grade do četiri kata. Mnogi su to iskoristili da bi uštedjele pa su gradili zgrade bez liftova.

Tko želi ugradnju lifta, neka ispuni anketu

U anketi koja se provodi do 31. siječnja može se iskazati interes za ugradnjom lifta, a odaziv je vrlo velik. Za sada je 7500 predstavnika stanara odgovorilo na anketu koju vode HGK i Udruga umirovljenika Hrvatske pošte i Hrvatskog telekoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga umirovljenika sama je financirala da se anketni upitnici pošalju na 11.000 adresa, a HGK je na svojim internetskim stranicama postavio obrazac za prijavu zainteresiranih.

"Na stranici HGK najlakše je u tražilicu upisati "dizalo" i otvorit će se obrazac za anketu. Jednostavno ju je popuniti", objašnjava Čizmar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za one zgrade ekoje na stubištima nemaju puno prostora za lift također postoje rješenja. Liftovi se mogu ugraditi s vanjske strane zgrade, a ponekad se može i proširiti prostor za lift.

EU spremna subvencionirati ugradnju liftova

Potpis u ovoj anketi ne znači obavezu, već samo iskazani interes. Rezultati bi trebali poslužiti kao temelj za natječaj koji se tek treba napisati, no zbog ovog projekta više nije potrebna građevinska dozvola niti suglasnost svih stanara, već samo 51 posto prema površini stanova ako u ulazu živi osoba s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan odaslala je upit je li moguće povući europske subvencije za projekt ugradnje dizala i dobila potvrdan odgovor.

"Europa se opredijelila upravo za to da starije osobe što dulje ostanu živjeti u obiteljima, tj. da ne odlaze u domove. Mnogo je pozitivnih razloga za to, a jedan od preduvjeta je da postoje liftovi tamo gdje žive stariji. Zato je EU spremna ovakav projekt sufinancirati s najmanje 85 posto", objasnila je Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo