PLANINARKU IZ DUBROVNIKA UGRIZAO POSKOK: / Spasili je pripadnici GSS-a; evo što je poručila nakon proživljene drame

Image
Foto: GSS BiH / Marina Maslek
17.6.2017.
9:32
GSS BiH / Marina Maslek
VOYO logo

"Poskok! Laki, ugrizao me poskok! - Nadamo se da možda poskok nije pustio otrov. Ali vrlo brzo, noga mi počinje oticati uz jak osjećaj žarenja i brideću bol, i više nema sumnje da je ugriz bio otrovan", napisala je kasnije Marina na blogu svoje prijateljice Sanje Kavaz Trčim jer štrčim detaljno opisavši svoje dramatično iskustvo s najopasnijom otrovnicom na ovim prostorima.

Otrov je nagrizao tkivo noge

"Nepunih pet sati boli, drhtavice, vrtoglavice, hladnoće, preznojavanja, mučnine, nemoći, nelagode i čekanja kasnije, zahvaljujući angažmanu GSS-a i Oružanih snaga BiH helikopterom sam prebačena u Mostarsku bolinicu "Dr. Safet Mujić". Nakon dobivenog seruma, doktor mi kaže kako je čudo što sam uopće živa, i da je oporavak od ugriza rizičan i dugotrajan. Otrov je razradio tkivo noge, mišić i krvne žile kroz koje je velika količina krvi istekla izvan krvotoka u tkivo. Noga mi je natečena do slonovskih razmjera, a bol je konstantna. Sve što sam napornim treningom mjesecima razvijala je sada uništeno, a i dalje mi prijeti rizik od tromboze i komplikacija. Kapci su mi otečeni i mogu ih podignuti samo prstima, a i tada sve vidim uduplo i vrti mi se. Ne mogu se ustati niti na WC. Trčanje ne dolazi u obzir 2-3 mjeseca", napisala je Dubrovkinja na prijateljičinom blogu. Tamo je objavila i nekoliko fotografija koje svjedoče o opasnom ugrizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon deset dana provedenih u mostarskoj bolnici, Marina sada miruje i prima terapiju kod kuće jer je važno da podljev na nozi posve nestane.

Image
MRVICU ŠOKANTNA SNIMKA: /

Pogledajte što se dogodi u tijelu kad vas ugrize poskok

Image
MRVICU ŠOKANTNA SNIMKA: /

Pogledajte što se dogodi u tijelu kad vas ugrize poskok

Image
Foto: Marina Maslak

U akciji sudjelovalo više od 25 spasilaca

Marina je spašena zahvaljujući i pripadnicima HGSS-a Mostar i GSS-a Jablanica koji su odmah po dojavi da je Dubrovkinju prilikom uspona na Lupoglav, vrh planine Prenj, ugrizao poskok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uslijedio je zatim hitni zahtjev prema Federalnoj upravi civilne zaštite za angažiranje helikoptera Oružanih snaga koji je uspješno realiziran nakon intervencije direktora FUCZ Fahrudina Solaka. U međuvremenu spasilački timovi GSSuBiH lociraju nastradalu planinarku, obavljaju pregled, imobilizaciju i pristupa se brzom transportu do inproviziranog heliodroma na platou napuštenog sela Grabovčići na obroncima planine Prenj. U 17:03 unesrećena planinarka je predana u helikopter Oružanih snaga BiH uz pratnju lječnice GSSuBiH koji transportira povrijeđenu u bolnicu Južni logor. Lječnik GSS Mostar dr. Edib Muftić obilazi pacijenticu i upoznaje se sa njenim stanjem koje je stabilno. Lječnički tim je spremno dočekao povrijeđenu, lijekova ima dovoljno, kao i kompletna briga za unesrećenu planinarku", objavila je na Facebooku Gorska službna spašavanja Prozor napomenuvši da je u ovoj složenoj spasilačkoj akciji sudjelovalo više od 25 spasilaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne odustaje od trčanja i planinarenja, ali s više opreza

Nakon ovog dramatičnog iskustva ipak ne namjerava odustati od trčanja i planinarenja. No, ubuduće s mnogo više opreza, pa je stoga napisala i nekoliko savjeta svima koji se zateknu u situaciji kakva je nju zadesila na Prenju.

Evo njezinih savjeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Ostanite sabrani. Panika vam nimalo ne pomaže – zapravo, ubrzava rad srca i širi krvne žile što ubrzava djelovanje otrova. Ono čega ste se mogli bojati već se dogodilo. Sada trebate pomoći sami sebi i olakšati drugima da vam pomognu.

2. Nazovite pomoć odmah, objasnite gdje ste i koje vam je najbliže mjesto za transport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Ostanite mirni, što manje se krećite. Fizička aktivnost pospješuje cirkulaciju i ubrzava djelovanje otrova i njegovo širenje po tijelu.

4. Ne podvezujte ugrizeno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Na mjesto ugriza stavite hladni oblog.

6. Pratite reakciju na mjestu ugriza (oticanje, modrilo) i pomno pratite sve osjećaje/simptome koje primijetite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Ako je netko s vama, sve informacije u vezi svog stanja komunicirajte i prenosite.

8. Pijte puno tekućine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Ponovo: dišite i ostanite sabrani. Sve su šanse da će sve biti u redu, a zaliječen zmijski ugriz nakon oporavka ne ostavlja trajne posljedice.

Image
Foto: Marina Maslak

Ugriz zmije je opasniji što je bliže srcu i glavi

"Kod zmijskih ugriza, nema nikakvog pravila. Zmija možda pusti otrov, a možda ste dobili tzv. suhi ugriz. Nema pravila o tome hoće li i koliku će količinu zmija ispustiti. Manje (mlađe) zmije su po tom pitanju opasnije od velikih (iskusnijih). Ugriz je utoliko opasniji što je bliže srcu i glavi, i što je vaše opće zdravstveno stanje lošije (problemi sa srcem, kronične bolesti i slično). U takvim slučajevima, odmah naglasite da je situacija ozbiljnja i da se prijevoz i spašavanje maksimalno ubrzaju i ravnaju prema stupnju opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od simptoma, možete očekivati izrazitu bol na mjestu ugriza, naticanje ugriženog mjesta pa i cijelih dijelova tijela oko ugriza, nekontroliranu drhtavicu, povišenu tjelesnu temperaturu, znojenje, otežano gutanje, vrtoglavicu, fizičku iznemoglost i slabost, mučninu, povraćanje, poremećaje s vidom, težinu u kapcima, dezorjentiranost. Svi su oni prolazni. Osobito pratite rad srca i disanje i javite sve promjene koje primjetite, ako ih primjetite. I posljednji, ali po meni vrlo važan savjet koji želim posebno naglasiti: Kad sretnete svježi medvjeđi izmet, okrenite se i bez gubljenja vremena vratite odakle ste došli", napisala je Maslak na blogu Trčim jer štrčim.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo