Plan 21 - programski okvir za spas Hrvatske

Oporbeni političari okupljeni u Kukuriku koaliciji objavili su programski okvir kojim bi Hrvatsku pretvorili u ekonomski stabilnu zemlju.

15.9.2011.
13:59
VOYO logo

U svojoj gospodarskoj platformi oporba ističe da bi ostvarivanjem zacrtanih ciljeva (rast industrijske proizvodnje, uravnoteženje javne potrošnje, olakšice za reinvestiranu dobit i smanjenje doprinosa na plaće itd.) mogli ostvariti prosječan rast BDP-a od 2 do 4 posto na godišnjoj razini.

"Gospodarski oporavak i ponovno zapošljavanje ljudi koji su zbog krize izgubili radno mjesto ključni je prioritet ekonomske politike", poručuje koalicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi povećali udjel industrijske proizvodnje u BDP-u te barem 50% industrijske proizvodnje usmjerili prema izvozu, u oporbi bi iskoristili prilike koje se otvaraju punim integriranjem Hrvatske u EU i u jedinstveno europsko tržište. U sustav namjeravaju ugraditi mehanizme koji su poticajni i stimulativni za gospodarstvenike, tako da 'penaliziraju' pasivnost i imobilizaciju, odnosno 'nagrađuju' aktivnost i mobilizaciju proizvodnih faktora.

Privremeno oslobađanje plaćanja doprinosa za svako novo radno mjesto

Nelikvidnost namjeravaju smanjiti doprinosom države i financijskih institucija te "pokretanjem ustrajne borbe protiv (ne)kulture neplaćanja", uvođenjem zakonsko usklađenih rokova plaćanja s regulativom EU, jačanjem mehanizama za provedbu multilateralnih kompenzacija, uvođenjem stečaja po skraćenom postupku, uvođenjem poreznih olakšica i izravnim poticajima, smanjenjem doprinosa na plaće. Uveli bi i olakšice za reinvestiranu dobit te izravne poticaje za novo zapošljavanje privremenim oslobađanjem plaćanja doprinosa za svako novo radno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se radničkih prava tiče, ističu da je nužna promjena Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje iz posrednika na tržištu rada u središnju državnu agenciju za politiku zapošljavanja i prilagodbu radnika koji traži posao. Isto tako, smatraju da je potrebno osnovati posebnu znanstvenu instituciju za rad koja će analizirati promjene u svijetu rada, otkrivati relevantne činjenice i njima opskrbljivati donositelje političkih i zakonodavnih odluka, te pratiti njihove učinke.

Program koalicije sadrži i poglavlja o zdravlju, obrazovanju i znanosti, kulturi, turizmu, zaštiti okoliša, pravosuđu, Europskoj uniji itd...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli program Kukuriku koalicije možete proučiti ovdje.

specijal-201011220227004-Kukuriku koalicija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201109150355006 arti-201109140302006 arti-201108310289006 arti-201109100299006 arti-201109080132006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo