PLAĆALI BIRAČIMA U BARANJI DA PROMIJENE NACIONALNOST: / 'Bivši saborski zastupnik davao mi je velika obećanja...'

Image
Foto: Drago Hedl/Telegram
14.2.2018.
15:20
Drago Hedl/Telegram
VOYO logo

Svjedok Dalibor Vrbanić (na fotografiji gore) danas je na suđenju za pokušaj izborne prijevare na izborima za zastupnika mađarske nacionalne manjine 2016. ustvrdio kako je primio novac da u istrazi lažno svjedoči policiji i Državnom odvjetništvu te medijima, ali nije želio reći tko mu je za to platio.

Prijetili, podmićivali i utjecali na 14 osoba

Za ovo kazneno djelo optuženi su Atila Soka i Gordana Musa-Balaš koje tužiteljstvo tereti da su, uz obećanje i plaćanje novčanih nagrada te prijetnje da će im biti oduzeta socijalna pomoć, utjecali na 14 osoba da se u Uredu državne uprave izjasne kao pripadnici mađarske nacionalne manjine, kako bi na parlamentarnim izborima bili upisani kao glasači na listi te manjine i kako bi glasovali za određenog kandidata te manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je kandidat na tadašnjim izborima Šandor Juhas u medijima prozivao zastupnika mađarske manjine Roberta Jankovicsa i još dvije osobe, optužujući ih da su nudili novac biračima u zamjenu da se izjasne kao Mađari i daju mu glas, tužiteljstvo je u odnosu na njih odbacilo kaznenu prijavu.

Image

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Image

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Velika obećanja ako dobije posao saborskog zastupnika

Svjedok Vrbanić u svom je iskazu na osječkom Općinskom sudu naveo kako mu je osoba, koja mu je platila za lažni iskaz, davala velika obećanja ako dobije svoj nekadašnji posao saborskog zastupnika, ali na upite obrane je li ta osoba Šandor Juhas nije želio odgovoriti, kazavši kako to želi prešutjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit tužiteljstva je li ga možda i sada netko potplatio za ovakav iskaz odgovorio je da ga sada nitko nije platio i da želi reći pravu istinu, potvrdivši kako je optuženi Soka njegovoj supruzi i njemu obećao po 100 kuna, ako se u Uredu državne uprave izjasne kao pripadnici mađarske manjine, što su i učinili, ali na glasovanje, gdje su po uputama okrivljenog trebali birati Jankovicsa, nisu otišli jer to nisu smatrali ispravnim.

Obrana okrivljenih uložila je prigovor na iskaz smatrajući ga prepunim kontradiktornosti, zbog kojih nije moguće razlučiti koji dijelovi iskaza su istiniti, a koji nisu. Svjedokinja Milka Vuk ustvrdila je kako se događaja iz optužnice više ne sjeća, obrazloživši to brojnim zdravstvenim i životnim problemima. Optuženi Soka nije se pojavio na raspravi. Obrana je odutnost opravdala putovanjem u Austriju, a suđenje se nastavlja 26. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

14.02.2018., Osijek - Opcinski sud, sudjenje Atili Soka i Gordani Musa Balas optuzenima da su placali biracima u Baranji da promijene nacionalnost u madjarsku, a sve kako bi mogli na glasackom listicu zaokruziti ime Roberta Jankovicsa. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo