Pivica na klupi u parku 'koštat' će vas 1.000 kuna!

Prema novom komunalnom redu, svi koji na javnoj površini piju alkohol bit će kažnjeni s čak 1.000 kuna!

17.12.2010.
12:44
VOYO logo

Odzvonilo je ispijanju alkohola na javnim površinama Osijeka. Prema novom komunalnom redu, koji je izglasan u četvrtak na sjednici osječkog gradskog vijeća, građani ili gosti Osijeka koje komunalni redari ili policija zateknu da na javnoj površini piju alkohol bit će kažnjeni novčanom kaznom od čak 1.000 kuna!

Zabrana ispijanja alkohola, naravno, odnosi se na sve uzraste, ne samo na maloljetnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je velika novost u komunalnom redu. Godišnje se čak dva milijuna kuna iz gradskog proračuna izdvaja za pokrivanje štete na gradskoj imovini nastale od vandala", kazao je za Vjesnik osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

U Gradskoj upravi nadaju se da će i taj način barem donekle pomoći u ublažavanju alarmantnih brojki. Provedena anketa pokazala je da je između 3.203 učenika prvih razreda svih srednjih škola u županiji njih čak 2.791 probao alkohol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što će zabraniti ispijanje alkohola na ulicama grada, novi gradski bonton pooštrava i kazne za vandalske radnje i nedolično ponašanje. Tako će komunalni redari s 1.000 kuna moći kazniti sve one koji se kupaju u fontani, na bilo koji drugi način oštećuju postavljene spomenike, skidaju plodove s drveća i grmlja, kidaju i beru cvijeće ili u drveće zabadaju noževe, čavle te na njih lijepe plakate.

Ista ih kazna očekuje i ako oštete ili unište rasvjetne stupove ili rasvjetna tijela, oštete posude za otpad, unište ogradu oko javnih zelenih površina ili dječjih igrališta i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makarska zabranila ručkove na plaži

U Zagrebu pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, komunalne poslove i promet Davor Jelavić kazao je da bi odluka trebala biti usklađena sa Zakonom o javnom redu i miru, a za to je onda nadležna policija, a ne Grad.

Ni u Splitu komunalni red ne zabranjuje konzumiranje alkohola na javnim mjestima. Iz Grada kažu da se protiv konzumiranja alkohola među mladom populacijom bore preventivnim mjerama, a represivne još uvijek ne žele primjenjivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabranu konzumiranja alkohola na javnim mjestima prije nekoliko godina uvela je Makarska, u kojoj je već godinama zabranjeno i jesti na javnim površinama. Na taj način pokušali su stati na kraj vikend-kupačima na gradskim plažama koji ljeti na kupališta "presele" cijele kuhinje.

Vezani članci:

arti-201010280728006 arti-201009150929006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo