PILOT IVAN SELAK OPET RASPALIO PO PREDSJEDNICI: / 'Besramno laže. Nikakvo namještanje nije bilo moguće'

Image
Foto: N1

Umirovljeni pilot Ivan Selak,

7.1.2020.
19:28
N1
VOYO logo

Jedan od prijepora u predsjedničkoj kampanji između Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović bilo je pitanje remonta MiG-ova u Ukrajini za vrijeme vlade novoizabranog predsjednika. Oba kandidata su izrijekom u tom kontekstu spoemenuli umirovljenog vojnog pilota Ivana Selaka. Kitarović ga je optužila da je nadzirao remont i sakrio 175 milijuna kuna, dok ga je Milanović branio. Selak je u emisiji Newsroom na N1 objasnio svoju ulogu u remontu.

"Moja uloga bila je uloga probnog pilota", rekao je Selak, a optužbe bivše predsjednice komentirao je riječima: "Besramno laže. Nadzor remonta vrše tehničke službe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Moja zadaća bila je da nakon izvršenog remonta i pregleda naših tehničara, izvršim probne letove. U Ukrajini sam imao 39 probnih letova. Ukupno sam na tim zrakoplovima, ne samo probnima, već i kad su avioni primljeni u upotrebu - a svih 12 je primljeno, svih 12 je dobilo plovidbenu dozvolu, svih 12 je letjelo - na svih 12 ukupno sam napravio 327 letova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZBORI SU PROŠLI, ALI LEGENDARNI PILOT ŽESTOKO JE ODGOVORIO KOLINDI: /

'Vi ste najobičnija ugroza za Oružane snage'

Image
IZBORI SU PROŠLI, ALI LEGENDARNI PILOT ŽESTOKO JE ODGOVORIO KOLINDI: /

'Vi ste najobičnija ugroza za Oružane snage'

Dijelovi sa svih strana svijeta

Selak je istaknuo kako je u Ukrajinu na remont poslano samo sedam zrakoplova, unatoč tome što flota HRZ-a broji više od 20 letjelica. Oni su vraćeni zajedno s još pet MiG-ova koji su dokupljeni iz drugih država. Grabar Kitarović je u svojim izjavama oko remonta isticala kako su avioni bili sastavljeni od različitih komponenti, na kojima su stajali natpisi "na arapskom, neki na ćirilici". Selak je odgovorio da bi o tome trebalo pitati pukovnika Željka Šimića. Objasnio je i zašto su avioni bili "sklepani".

"Imate avion koji u tom trenutku star 40 godina. Kupili smo još pet jer ih nismo imali, bili su stari pet godina. Znate li što znači remont? Znači da se s aviona skidaju svi dijelovi, da se utvrđuje njihovo stanje, da se popravljaju ili remontiraju, da se vraćaju na avion, ispituju na zemlji i isprobaju u zraku. Nažalost, za avion MiG 21 ne postoje novi dijelovi, taj avion se ne proizvodi preko 20 godina. Vi dijelove koji se ne mogu remontirati, a za avione stare 40 godina jednostavno postoje dijelovi koje ne možete remontirati, morate tražiti dijelove po svijetu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava za narod

Komentirao je i tvrdnju bivše predsjednice da četiri zrakoplova više ne lete. Ustvrdio je kako lete njihovi dijelovi zbog nedostatnog održavanja i logistike koje za posljedicu imaju "kanibaliziranje" aviona. Osvrnuo se i na nepravomoćno osuđene Josipa Čovića i Ivicu Josipovića.

"Za gospodina Čovića, koji je bio dio ekipe koja je bila u Ukrajini i Rumunjskoj, kazao sam da je, ukoliko presuda postane pravomoćna, sramota hrvatske vojske. Međutim, on je primio novac ne tijekom izvođenja remonta, već, ako je to točno, za navodno pogodovanje odabiru izvođača remonta. Uloga gospodina Čovića u odabiru bila je, primjerice, ravna vašoj ulozi u presudi Haškog suda. Jako je važno, a što ljudi ne znaju, ali pričaju o namještanju remonta Ukrajini: imao sam priliku biti prisutan na otvaranju ponuda. Prije otvaranja ponuda rečeno je i jednoj i drugoj strani da ponuda koja će imati manju cijenu pobjeđuje. Rečeno im je - imate sat vremena, ponudite svoju cijenu. Onda smo se povukli. Dakle, nikakvo namještanje nije bilo moguće", otkrio je Selak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako je bio protiv nabavke izraelskih aviona F-16 Barak te za to krivi struku, a ne ministra Damira Krstičevića. Smatra kako je nabavka novog borbenog zrakoplova "predstava za narod."

"Najmanji prioritet u ovom trenutku je transportni helikopter. Jedina stvar koja nam ne treba ovog trenutka je transportni helikopter, a mi ga u ovom trenutku nabavljamo", zaključio je Selak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo