kazneno prijavili Ministarstvo / Pile polustoljetnu šumu zbog plantaže rogača koji na tom zemljištu ne može uspijevati

Zemljište je vraćeno zadarskim benediktinkama, a one su 50 hektara dale u koncesiju

10.10.2018.
19:35
VOYO logo

Zemljište u Bibinju je ponovno vraćeno benediktinkama, ali Bibinjci se ne mogu pomiriti s tim što su one dale koncesiju za piljenje polustoljetne šume koju je u bivšoj državi sadilo cijelo Bibinje.

Općina je zbog spora je li površina šuma ili pašnjak čak kazneno prijavila Ministarstvo poljoprivrede koje je izišlo na očevid, ali rješenje u Općini Bibinje još uvijek nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadranka je za ovu borovu šumu emotivno vezana jer ju je sadio i čuvao i njezin pokojni otac, a sada koncesionar pila borove i namjerava saditi plantažu rogača.

"Ja osobno kao Bibinjka s tolikim emocijama i osjećajima prema toj šumi, a ujedno i dužnosti prema mom pokojnom ocu. Ja bih se evo sad ispred vas vezala za taj bor, onda neka pile bor i mene zajedno", rekla je Jadranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sječe šume koja ih, kažu čuva od bure, prašine iz kamenoloma i erozije tla, Bibinjci su već prosvjedovali.

Zemljište koje se radnim akcijama pošumljavalo prije 60-ak godina, ponovno je vraćeno zadarskim benediktinkama, a one su 50 hektara dale u koncesiju. Nepoznati počinitelj koncesionaru je poslao "poruku" da nije dobrodošao, pa sadnja prilično kasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Traktor je zapaljen, traktor nije naš nego pripada izvođaču radova, a sam taj čin paljenja traktora govori dovoljno sam za sebe", smatra Marin Medić, koncesionar  FONO.

Iz Općine Bibinje su kazneno prijavili Ministarstvo poljoprivrede i tvrde da na tom zemljištu ne može uspijevati rogač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da se radi o projektu koji najvjerojatnije u budućnosti neće moći biti ostvariv. Znači, bitna stvar će biti da se dobiju novci iz europskih fondova i novci od ekološke proizvodnje, poticajni hrvatski novci", upozorava načelnik Bibinja Bruno Bugarija.

Ministarstvo poljoprivrede u zapisniku o očevidu iz svibnja kaže da je zemljište "evidentirano kao pašnjak, ali je u naravi šuma", ali sada u rješenju iz rujna stoji da se sporno zemljište "ne smatra šumom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo