PIJANOJ VOZAČICI IZ SPLITA KOJA JE USMRTILA STUDENTICU HAC ODOBRIO NEPLAĆENI GODIŠNJI: / Uredno će joj plaćati doprinose

Image

Hrvatske autoceste odobrile su Gotovac Soldić, koja je pijana usmrtila studenticu, neplaćeni godišnji odmor zbog odlaska u pritvor

2.11.2018.
12:17
VOYO logo

Nakon što je u Splitu pijana usmrtila 19-godišnju studenticu iz Čapljine, Mariju Ćorić, zbog čega je završila u istražnom zatvoru, Hrvatske autoceste odobrile su Ivani Teni Gotovac Soldić jednomjesečni neplaćeni godišnji odmor zbog odlaska u pritvor, izvještava Jutarnji list.

Prema kolektivnom ugovoru koji je povoljniji za radnika od Zakona o radu, zaposlenici HAC-a imaju pravo zatražiti neplaćeni odmor u slučaju da završe u pritvoru. Gotovac Soldić neće dobivati plaću tijekom odmora, no, doduše, bit će joj ispraćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje, doznaje Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će biti ako sud Ivani Teni produlji pritvor, nije poznato. O tome će HAC odlučiti kada dođe do rješenja o pritvoru.

Image
STRUČNJACI O TRAJNOM ODUZIMANJU VOZAČKE DOZVOLE: /

'Ako vozi pijan, juri kroz crveno i bježi s mjesta nesreće, zašto mu ponovno dati šansu?'

Image
STRUČNJACI O TRAJNOM ODUZIMANJU VOZAČKE DOZVOLE: /

'Ako vozi pijan, juri kroz crveno i bježi s mjesta nesreće, zašto mu ponovno dati šansu?'

Odredba o neplaćenom odmoru postoji od 2012.

Godine 2012. odredba o neplaćenom godišnjem odmoru u slučaju pritvora stavljena je u HAC-ov kolektivni ugovor. To se dogodilo nakon slučaja u kojemu su predsjedniku Uprave i dvojici direktora, koji su bili u pritvoru, zbog nedolaska na posao uručili otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su podnijeli tužbu, sud ih je vratio na posao. HAC je pritom kažnjen i time što je morao platiti neplaćene plaće, doznaje Jutarnji list iz neslužbenih izvora.

Neplaćeni godišnji odmor za sudjelovanje u političkoj predizbornoj kampanji

Osim toga, prema kolektivnom ugovoru HAC-a i Hrvatskih cesta, djelatnici mogu dobiti neplaćeni godišnji odmor uz plaćene doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i u slučaju da sudjeluju u političkoj predizbornoj kampanji, iako bi to trebala biti privatna stvar. Do 15 dana dobivaju za sudjelovanje u kampanji za zastupnika u Hrvatskom saboru, 10 dana za člana Županijske skupštine te pet slobodnih dana za člana Gradskog ili Općinskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od Hrvatskih cesta i HAC-a, u kolektivnim ugovorima drugih državnih tvrtki ne postoji odredba o neplaćenom godišnjem odmoru zbog odlaska u pritvor. Ipak, u kolektivnim ugovorima javnih službi stoji da zaposlenici u slučaju udaljenja s posla zbog počinjenja nepravilnosti i pokretanja stegovnog postupka imaju pravo na dio plaće, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike