PROBLEM MARŽE / Petrol odgovorio Filipoviću! 'Evo zašto se RH ne može usporediti sa Slovenijom'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Osvrnuli su i na navodnu dobit koju ministar ističe pa kaže kako se zapravo tvrtka sada našla u problemima s investicijama

29.12.2022.
12:12
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Da ne prosvjeduju u Sloveniji gdje je marža na gorivo već 75 lipa poručio je ministar Davor Filipović Upravi Petrola koja je na sat vremena u srijedu zatvorila svoje crpke, a danas mu odgovaraju priopćenjem.

Kažu kako je državna regulacije marži u dvije države neusporediva. "U Sloveniji se marža izračunava u formuli u koju su uključeni i troškovi miješanja biokomponente u goriva, dok u formuli u Hrvatskoj nije taj slučaj, iz čega proizlazi da trošak umiješavanja tvrtke financiraju iz same marže. Otuda, marža u Hrvatskoj nije 65 lipa kako tvrdi ministar Filipović, nego 61 lipa po litri goriva", govore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuli su se i na istupe ministra oko dobiti same tvrtke pa kažu da je Petrol d.o.o. inače tvrtka kćer slovenske kompanije koja u Hrvatskoj upravlja benzinskim crpkama Petrola i Croduxa, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 3,5 milijuna eura iz ukupnog prihoda od 88,7 milijuna eura.

"Trenutne regulatorne mjere u području goriva su nesrazmjerne, više nema okolnosti za reguliranje cijena naftnih derivata, jer su cijene naftnih derivata ponovno na istoj razini kao prije početka rata u Ukrajini", zaključuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo