Mir i dobro / 'Petarde nisu igračke': akcijom 'Mir i dobro' želi se upozoriti na opasnost od pirotehničkih sredstava

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Od 15. prosinca do Nove godine, pirotehnička su sredstva u slobodnoj prodaji, a policija upozorava da od njih najčešće stradavaju djeca i maloljetnici

14.12.2016.
13:58
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Od pirotehničkih sredstava najčešće stradavaju djeca i maloljetnici, upozorila je policija na početku akcije "Mir i dobro" koja se uoči božićnih blagdana provodi već 23 godine.

"Statistike ukazuju da najveći broj ozljeda događa u dvorištima obiteljskih kuća i domovima, što pokazuje da najveći broj ozljeda nastaje u obiteljskom okruženju, dakle upravo na onim mjestima gdje bi se djeca i mladi trebali osjećati najsigurnije", kazala je Ivana Zelić iz policijske Službe prevencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i da je tijekom prošle godine stadalo blizu 60 osoba, od čega ih je preko polovine bilo maloljetno. Od uništene imovine najviše je, kazala je, bilo propucanih automobila te prozora na kućama i stanovima.

Zabluda je, kaže, da 'petarde' izazivaju tek sitne ozljede koje se mogu riješiti kremama i flasterom. "Ozljede koje nastaju uslijed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima zaista mogu biti brutalne i jako teške, mogu uništiti šake i završavati amputacijama, ozljedama vida i lica", ustvrdila je Zelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Petarde nisu igračke i ne treba ih poklanjati djeci'

Roditeljima je savjetovala da petarde nikako ne poklanjaju djeci, budući da petarde nisu igračke, ali i da budu uzor svojoj djeci te ne koriste pirotehniku. "Ukoliko je već kupuju djecu trebaju upoznati kako je sigurno koristiti i upoznati s mogućim posljedicama", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snježana Bagarić iz Sektora za inspekcijske poslove kazala je da prilikom uporabe pirotehnike treba voditi računa i o kućnim ljubimcima, odnosno domaćim životinajma na selu, ali i da se pirotehnika ne koristi u blizini vrtića, škola, bolnica i drugih ustanova za bolesne i nemoćne kojima eksplozije mogu smetati. 

Upozorila je i da se pirotehnika, ako se već kupuje, nabavlja u ovlaštenim trgovinama, jer u suprotnom, osim izlaganja opasnosti, slijedi novčana kazna. Također, naglasila je da se nikako ne smije koristiti pirotehnika čiji se fitilji ne upale iz prve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici policije novinarima su demonstrirali i aktiviranje nekoliko pirotehničkih sredstava različitih razreda i snage, prikazavši njihovu razornu moć i opasnosti koje mogu izazvati.

Ministarstvo unutarnjih poslova akciju "Mir i dobro" provodi od 1993. a podsjećaju i da se nezakonito oružje i eksplozivne tvari i inače mogu dragovoljno predati bez sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo