Predsjednik Udruge nezavisnih poduzetnika / Petar Lovrić u Direktu: 'Država se bjesomučno ulizuje svima. Nitko ne pita gdje su novci?'

Možete imati milijarde iza leđa, ali jedno ćete na dohodak progresivno plaćati porez, kazao je Lovrić

2.5.2019.
22:50
VOYO logo

U RTL Direktu o problemima poduzetnika i zapošljavanju mladih govorio je predsjednik Udruge nezavisnih poduzetnika Petar Lovrić.

"Mi od države očekujemo da maksimalno rastereti poduzetnike", rekao je Lovrić i dodao kako je trenutno najveći problem što je Hrvatska "prenormirana". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslodavci se najviše boje represije"

"Nije to samo problem ove Vlade, nego i tranzicije i pretpristupnih pregovora kada smo u jednoj godini donijeli više od 40 zakona, akata i uredbi", rekao je Lovrić i dodao da treba rasteretiti složenost poslovanja. 

"Poslodavci se najviše boje represije. Vi za malo ili veliko slovo možete platiti kaznu da se nikada ne možete oporaviti", kazao je Lovrić i dodao da ako poslodavac nema posla tada neće niti uzimati poticaje i zapošljavati nove radnike. Rekao je da će Vladi predložiti Zakon o prekršajnim odredbama zakona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi godinama radimo na zakonu i onda kao da taj zakon ode u neku mračnu prostoriju gdje se onda natječu tko će lupiti gluplje sulude kaznene prekršaje. Trenutno imamo oko 15 tisuća prekršaja koji su brutalni i koji mogu uništiti vas, vašu obitelj i imovinu", kazao je Lovrić te dodao da očekuju razgovor s novim glavnim državnim inspektorom. 

"Ne želimo živjeti od dobre volje nekog inspektora. Ako stoji neki prekršaj, pitanje je samo kada ćete nekome stati na žulj i onda će poslati inspektora da se ta uredba primijeni prema vama", kazao je Lovrić te dodao kako očekuju da im država bude servis, a ne da djeluje samo represivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo više konzumenata zdravstvenog osiguranja, nego što Hrvatska ima stanovnika" 

"Neka maknu teret bolovanja s poslodavaca jer je sada ukinuta stopa za zapošljavanje i 1,5 posto je usmjereno u zdravstveno osiguranje. Mi kao poslodavci smo spremni s Vladom pregovarati da poslodavci koji preventivno djeluju plaćajući sistematske svojim radnicima budu više rasterećeni jer zamislite malog poduzetnika kojemu 10 radnika u isto vrijeme ode na bolovanje i on taj mjesec iz svog džepa mora platiti", kazao je Lovrić. 

"Problem je što se država bjesomučno ulizuje svima. Mi u ovom trenutku imamo više konzumenata zdravstvenog osiguranja, nego što Hrvatska ima stanovnika. I nitko ne pita gdje su novci", rekao je Lovrić i dodao da moramo "individualizirati zdravstveno" i napraviti da oni koji iz svoje plaće izdvajaju za zdravstveno imaju bolji status. Traži i da se uvede dohodak na plaću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najnehumanije je da jedino plaća progresivno oporezovana. Možete imati milijarde iza leđa, ali jedno ćete na dohodak progresivno plaćati porez. Poruka je da ne budete liječnici, da se ne školujete i da ne ulažete u sebe, ali kupujte nekretnine pa se pretvaramo u rentnu državu", kazao je Lovrić te dodao kako je problem što smo prije 10 godina napravili fetiš o "zemlji znanja" pa sada više nitko ne želi ići u strukovna obrazovanja. 

"Svako selo danas ima veleučilište i imamo jedno tisuću naziva menadžer nečega. Proizveli smo tisuću poslovnih ekonomija i menadžera. Mladim ljudima jedino preostaje taj SOR jer ih nitko ne treba", kazao je Lovrić i dodao da država mora naći nove metode kojima će motivirati mlade ljude, a predložio je stipendiranje.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo