ORGANIZATOR AKCIJE /

Petar Janjić Tromblon za RTL Danas: 'Mi ne tražimo potporu Ministarstva branitelja. Ovo je jednodnevna akcija upozorenja'

'Mi ne tražmo potporu Ministarstva branitelja. Tomo Medved je pripadnik Vlade RH, oni imaju svoje programe i planove, ali imamo pravo kao građanske udruge i civili na djelovanje ove vrste'

8.1.2018.
18:45
VOYO logo

I dok su građani uz obje strane granice već naviknuli na suživot - granični spor postaje sve veći politički problem između vlada dviju država - problem čije rješenje ponajviše ovisi o političkoj volji Zagreba i Ljubljane. 

Do kada će napetosti trajati i kako ih riješiti -  razgovoramo s našim gostom Petrom Janjićem Tromblonom u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to da ipak krećete u akciju iako Vas nitko iz Vlade ne podržava?

Mi ne trebamo podršku Vlade, nemamo komunikaciju s njima. To je suludo što se tiče odnosa branitelja i hrvatskih građana s našom vladom. Svjedoci ste gdje stojimo. Stojimo na mjestu jednog spomen obilježja našem heroju. moraju svi u Vladi biti svjesni da smo RH zalili našom krvlju i da nismo dali branit granice naše RH 1991. godine pa nećemo ni sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Tko je uz vas – tko čini flotu koja Vas prati? Koliko brodova je spremno?

Flota je trebala sadržavati sto brodica. U to vrijeme preko 60 brodova se javilo. Ja sam jučer, kada sam vidio da neće biti ništa od konkretnog sastanka oko dogovora za buduće sastanke Vlade RH vlade Slovenije donio odluku da uzmemo tri velika broda od naših brodara i da svi dođu, vlasnici brodica koji su htjeli ploviti od Dalmacije prema Istri, da dođu u Umag gdje ćemo biti 3.2. u 10 sati ujutro zajedno sa svim udrugama iz Domovinskog rata. Do sada je preko pet stotina osoba. Tek ću od sutra početi slati pozive Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i svim civilnim organizacijama za koje smatramo da nam mogu pomoći.

Očekujete li podršku ribara?

U svakom slučaju ja sam uputio dopis gospodinu Danilu Latinu i nadam se da će nam oni odgovoriti pozitivno da stoje iza našeg mirnog priosvjeda kojeg ćemo napraviti i na moru i na kopnu u Umagu kako bi ukazali na njihove probleme, probleme granica i  svih 26 godina svih nerazumnih događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li akcija jednodnevna ili ju planirate produžiti?

Ovo je jednodnevna akcija upozorenja. S obzirom na zimske uvjete nemoguće je ploviti, troškovi su veliki i ovo je puno jednostavnije i brže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako komentirate što nemate potporu Ministarstva branitelja?

Mi ne tražmo potporu Ministarstva branitelja. Tomo Medved je pripadnik Vlade RH, oni imaju svoje programe i planove, ali imamo pravo kao građanske udruge i civili na djelovanje ove vrste.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo