BIZARNOSTI NIKAD RAJA /

Pet godina na poslu nije ništa radio, a zaradio 600.000 eura! Kako mu je to uspjelo?

Image
Foto: Profimedia

Službenik je sjedio u svom matičnom uredu od 2017. do otprilike 2022. godine

10.10.2024.
12:44
Profimedia
VOYO logo

Svake godine Udruga poreznih obveznika u Njemačkoj otkriva slučajeve rasipanja državnog novca. Navode primjer državnog službenika iz savezne zemlje Falačko-Porajnje koji je uspio pet godina ništa ne raditi u svom matičnom uredu. Šteta je 600.000 eura, u što je uključena njegova plaća i pravo na službeničku mirovinu. Taj podatak javno je otkriveno tek 2023. godine.

Naime, službenik iz Betzdorf-Gebhardshaina sjedio je u svom matičnom uredu od 2017. do otprilike 2022. godine. U početku je bio u gradskoj vijećnici oko šest mjeseci bez ikakvog posla. Tada je za njega napravljena posebna uredba o kućnom uredu, piše Udruga poreznih obveznika u Crnoj knjizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrenuta revizija

Prema Udruzi, općinsko nadzorno tijelo pokrenulo je opsežnu reviziju protiv gradonačelnika, a državno odvjetništvo u Koblenzu pokrenulo je istragu zbog sumnje na zlouporabu povjerenja. Gradska vijećnica je čak pretražena u siječnju 2024. godine. Gradonačelnik je smatrao da je nepravedno optužen, ali je kasnije istog mjeseca najavio da želi prijevremeno umirovljenje, javlja Fenix Magazin.

Općinsko nadzorno tijelo je nakon pregleda donijelo zaključak da ne postoji poseban razlog da državni službenik trajno radi od kuće iako zapravo nema nikavih zaduženja. Nadzorno tijelo lokalne samouprave izvijestilo je Udrugu poreznih obveznika da pretpostavlja da je gradonačelnik službenika pustio na rad od kuće iz 'osobnih razloga'. Gradonačelnik i njegov voditelj ureda također su bili svjesni da je dužnosnik kod kuće nezaposlen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štetu će morati nadoknaditi nadležni gradonačelnik?

Sam službenik se ne može optužiti za povredu službene dužnosti jer mu je naređen rad od kuće. Službenik također nije kriv što nije dobio nikakve zadatke. Općina očito nije osigurala ni tehničku opremu potrebnu za radno mjesto u kućnom uredu.

Štetu od 600.000 eura vjerojatno će morati platiti nadležni gradonačelnik. Općina je zapravo odlučila angažirati odvjetnika da podnese odštetni zahtjev protiv službenika. No, tužba nije pokrenuta sve do lokalnih izbora u Falačkom-Porajnju i izbora za gradonačelnika u lipnju 2024. godine, navode njemački mediji.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako preživjeti s hrvatskim minimalcem? Evo što ste nam rekli koliko bi bilo dovoljno

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo