Pepeljarom na povorku, pa završili iza rešetaka

Nacističkim pozdravom i brojnim parolama dočekali su pripadnici Mladeži HČSP-a i Hrvatskih fašista Povorku ponosa na Trgu bana Josipa Jelačića.

19.6.2010.
17:37
VOYO logo

"Tko tebe kamenom, ti njega šljokicama", "I bi lezbijka", "Zagrlimo se pred svima, neka vide da nas ima, Thompson", transparenti su koji su krasili šareniju od dvije parade koje su se održale danas u centru glavnoga grada Hrvatske.

Radi se dakako o Paradi ponosa koja je krenula s Trga žrtava fašizma i preko Trga bana Jelačića te Gajeve ulice došetala do Zrinjevca, danas preimenovanog u Park ponosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimio i montirao Franjo Tot

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Trgu bana Jelačića ih je dočekala, pet puta malobrojnija,ali vrlo glasna skupina mladih fašista, među kojima su prevladavali tinejdžeri, trobojnica i crna boja odjeća. Rade se, dakako o uredno prijavljenom i dozvoljenom skupu mladeži HČSP-a i Hrvatskih fašista.

cate-201006190161004"Tisuće se obratilo, obratite se i vi", "Stop sodomizaciji Hrvatske", "AIDS je ubio više od 30 mil. ljudi, to je genocid"- poruke su koje su sudionicima Povorke sa svojih transparenata upućivali članovi Mladeži HČSP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isprva su bili odvojeni "debelim" kordonom policije i ogradom, preko koje su se dovikivali psovke, poruke mržnje i pozive na nasilje poput "Ubij pedera", a glazbeni program sastojao im se od stadionskih budnica, poput "Oj, hrvatska mati".

U Policijskoj upravi zagrebačkoj kazali su nam da nije bilo izgreda tijekom kretanja povorke, no da su ipak privedena tri mladića, također tinejdžeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su sjedili u Bogovićevoj ulici, u jednom od kafića i vidjevši kako parada prolazi pokraj hotela Dubrovnik jedan je od trojice uzeo pepeljaru s namjerom da s njom pogodi osobe koje su se ondje kretale. Policija ga je zaustavila i svladala te je priveden kao i dvojica mladića koji su sjedili s njim. Nisu imali veze s anti-gay prosvjedom i ne bih to nazvao izgredom, prije je to bila reakcija na prolazak parade", kazao nam je Mihael Varga iz PUZ-a, zadužen za osiguranje Povorke ponosa.

Sudionici Zagreb Pridea trenutno se nalaze na Zrinjevcu gdje se održava središnji skup i zabavni program. Ondje su pročitali pisma podrške od predsjednika republike Ive Josipovića i potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca. Skup su pozdravile SDP-ove saborske zastupnice Mirela Holy, Karolina Leaković i Sonja Simunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od estradnih umjetnika u povorci je bio i glumac Rade Šerbedžija sa suprugom i kćerkom.

"Policija nije smjela dozvoliti okupljanje anti gay prosvjeda", kazao je glumac dodajući da se ne želi upuštati u to zašto je dozvoljeno okupljanje udruge koja u svom nazivu nosi fašizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od policije saznajemo kako je u Povorci ponosa sudjelovalo oko 500 osoba, dok je anti gay prosvjed brojio stotinjak ljudi.

U 18 sati i 30 minuta Varga nam je kazao da su privedeni mladići pušteni nakon što je policija kontaktirala njihove roditelje i socijalne radnike, te obavila razgovor s njima. Osim napada pepeljarom nije bilo drugih incidenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201006190098006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo