Privatizacija kriva za sve / Peović upozorila na stanje u Krašu: 'Treba istražiti povlaštenu poziciju menadžera pri kupnji dionica'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Većinski paket dionica Kraša prodan je braći Pivac

24.7.2020.
14:00
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović upozorila je u petak na stanje u Krašu. Istaknula je da je riječ o obrascu kada privatizacija i ulazak tajkuna u vlasništvo firme u pravilu znači – uništenje poduzeća i radničku nesigurnost.

Povod za konferenciju

"Pozivamo da se ispitaju malverzacije o kojima su već pisali mediji, ali i da se preispita cijeli okvir koji nas u Hrvatskoj već 30 godina upozorava da je smjer u kojem idemo pogrešan. Ne znam koliko se firmi još treba ugasiti da vidimo da je obrazac jednak u svakoj mogućoj situaciji", rekla je Peović na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Privatizacija, ulazak tajkuna u vlasništvo firme, u pravilu znači uništenje poduzeća i radničku nesigurnost", upozorava Peović i nastavlja: "a ako je premijeru Andreju Plenkoviću do radničke sigurnosti, onda će morati taj okvir preispitati."

Povod za konferenciju bili su radnici koji su obavijestili Radničku frontu da ih je strah i da osjećaju nesigurnost u tvrtki u kojoj je većinski paket dionica prodan braći Pivac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bivši ministar /

Pavić za parfeme i vino platio 7000 kn iz svog džepa, objavio i dokaz: 'Moja namjera je bila dobra'

Image
bivši ministar /

Pavić za parfeme i vino platio 7000 kn iz svog džepa, objavio i dokaz: 'Moja namjera je bila dobra'

Peović tvrdi da su radnici cijelo vrijeme izloženi pritiscima te da nema dovoljnih epidemioloških mjera vezano uz koronavirus.

Iz tvrtke je otišlo stotinjak radnika zaposlenih na određeno vrijeme, njih sedamdesetak  je umirovljeno, a na ostale radnike radi se pritisak da sa što manje otpremnine i sa što manjim troškovima što više ljudi napusti svoja radna mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjenje udjela radnika

Na redovnoj godišnjoj skupštini, koja je počela u petak u 10 sati, trebala bi se donijeti odluka da Uprava može raspolagati i s pet posto dionica iz trezora, za što radnici kalkuliraju da je iznos čijom bi prodajom sadašnji vlasnici nadoknadili gubitak koji su imali pri kupnji dionica Kraša po nešto višim cijenama od onih koje su planirali.

Peović ističe da treba istražiti i ispitati povlaštenu poziciju menadžera pri kupnji  dionica, a problem je i to što je radničko dioničarstvo u Krašu prošle godine smanjeno s 20 na samo dva posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smanjenje udjela radnika u vlasništvu poduzeća, kao u svim sličnim situacijama, pratilo je smanjenje radničkih prava te strah i nesigurnost radnika", upozorila je Peović i postavila pitanje: "Kako premijer misli osigurati prioritetnu socijalnu sigurnost ako govori da ne može utjecati u slučaju tvrtki u privatnom vlasništvu?" 

"Pri tome mu ne pada na pamet postaviti pitanje same privatizacije kao okvira koji je uništio sve što je u Hrvatskoj vrijedilo", naglašava Peović. Ona smatra da Vlada treba preuzeti odgovornost za stanje u strateški važnim firmama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje problema

"Prema svemu sudeći, braća Pivac, koja dosad nisu bila u konditorskoj industriji, misle uništiti i tu industriju. Jedno od najboljih poduzeća očito čeka ista sudbina kao i svih drugih poduzeća", rekla je Peović.

Državno vlasništvo problematično je, ističe, jer se preko njega postavljaju politički podobni kadrovi, što je dodatno jamstvo da će tvrtka biti uništena. Brana tome nije privatizacija gdje privatni špekulanti gledaju kako će što brže zaraditi, a ne održati proizvodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao rješenje Peović navodi institut radničkog suupravljanja koji osigurava da će poduzeće uistinu nastaviti s poslovanjem jer su radnici motivirani da održe poduzeće, zadrže vlastita radna mjesta i proizvodnju.

Povećana materijalna prava

Sindikat poljoprivrede, prehrambene i duhanske industrije i vodoprivrede Hrvatske (PPDIV) ustvrdio je u petak da su radnicima Kraša izmjenama Kolektivnog ugovora povećana materijalna prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izmjene Kolektivnog ugovora idu u korist radnika jer se povećavaju plaće radnika zaposlenih na karakterističnim poslovima. Materijalna prava radnika Kraša među najvećima su unutar konditorske industrije, a izmjenama Kolektivnog ugovora su dodatno poboljšana", stoji u priopćenju Sindikata PPDIV-a u povodu tvrdnji Radničke fronte o lošem položaju i strahu radnika Kraša.

Sindikat kaže da su se u Krašu posljednjih mjeseci provodile poslovne aktivnosti usmjerene na implementaciju nove korporativne strukture, a tijekom tog razdoblja provodilo se snimanje poslovnih procesa i uređivanje novog organizacijskog modela poslovanja u cilju pojednostavljenja poslovanja i veće produktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama Kolektivnog ugovora povećani su koeficijenti zaposlenicima čiji su poslovi razvrstani unutar karakterističnih poslova navedenih u Tarifnim stavovima (tzv. tarifni razredi), koji čine sastavni dio kolektivnog ugovora. Samim time povećana je i bruto masa plaća zaposlenika.

Nova zaposlenja

Menadžeri su individualno pregovarali s poslodavcem i svoja prava i obveze definirali novim menadžerskim ugovorima jer njihova radna mjesta nisu obuhvaćena Tarifnim stavovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenicima koji su otišli u zasluženu mirovinu ili su sporazumno napustili tvrtku isplaćene su otpremnine u skladu s Kolektivnim ugovorom.  

Proteklog tjedna isplaćeni su regresi svim zaposlenicima u iznosu od 2000 kuna, a Kraš je unatoč krizi u potpunosti iskoristio i dodatne mogućnosti neoporezivog nagrađivanja radnika, ističe Sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, prema najavama, Kraš će zbog intenziteta proizvodnje tijekom kolovoza zaposliti oko 100 novih radnika u proizvodnji, kaže se u priopćenju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo