PEOVIĆ PORUČILA: / 'Bandićevim odlaskom neće se lako promijeniti njegov oblik vladavine'

Image

Ako će se jedne klijentelističke skupine zamijeniti drugima nismo puno napravili i mislim da će se dugogodišnja vladavina Milana Bandića itekako na neki način revidrati, rekla je Peović

1.3.2021.
14:01
VOYO logo

Katarina Peović (Radnička fronta) ocijenila je u ponedjeljak da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio političar koji je stajao na strani elita i stvarao klijentelističke skupine kojima je služio, a takav način vladavine se neće lako promijeniti njegovim odlaskom.

Smrću Milana Bandića takva pozicija je postala puno jasnija i u idućim ćemo mjesecima i godinama sve više postati svjesni toga da prava promjena znači demokratizacija odlučivanja u Zagrebu i raskidanje klijentelističkih skupina, ustvrdila je saborska zastupnica Peović na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako će se jedne klijentelističke skupine zamijeniti drugima nismo puno napravili i mislim da će se dugogodišnja vladavina Milana Bandića itekako na neki način revidrati, rekla je Peović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BANDIĆEVA BLISKA SURADNICA IZJAVILA: /

'Čudim se kako se netko uopće usuđuje kandidirati za gradonačelnika'

Image
BANDIĆEVA BLISKA SURADNICA IZJAVILA: /

'Čudim se kako se netko uopće usuđuje kandidirati za gradonačelnika'

Ilegalna praksa povezanih s Bandićem

Peović je najavila kako će Radnička fronta sigurno imati listu za zagrebačku Gradsku skupštinu te da im je najvažnije, kao i u drugim gradovima, da komuniciraju ono što nitko neće činiti, a to je kako promijeniti klijentelističke prakse i prestati sa strukturalnom legaliziranom korupcijom.

Image

01.03.2021., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru zastupnica Katarina Peovic govorila je o temi "Negativno misljenje Vlade o porezu na digitalne usluge". Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Spomenula je i ilegalnu praksu povezanih sa Bandićem kao što su dodjela adventskih kućica, raznih javnih nabava i sličnog koje su neke poduzetničke elite dovele u privilegirani položaj. Kako to prekinuti naša je zadaća u Zagrebu i u drugim gradovima koji nisu bitno drugačiji i vrlo su slične situacije u Rijeci, Puli, Osijeku itd, dodala je Peović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O uvođenju poreza na digitalne usluge

Osvrnula se i na Vladino negativno mišljenje na njihov prijedlog o uvođenjuju poreza na digitalne usluge, kao što je prodaja oglasnog prostora, podataka o korisnicima i spajanje korisnika, a odnosi se na digitane divove kao što su Google, Facebook i Amazon koji u koronakrizi nisu pretrpjeli nikakvu štetu, već su im se prihodi povećali, ocijenivši kako se radi o autokolonijalnoj politici.

Nevjerojatan je negativan odgovor Vlade tim više što nema nikakav prigovor na naš razrađeni prijedlog, već zaključuje da će pričekati s donošenjem europskog prijedloga, iako su ga mnoge zemlje uvele kako ne bi morale čekati njegovo donošenje na razini EU tek 2023. Predložili smo da taj porez bude na razini 7 posto, rekla je Peović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako su mnoge zemlje uvidjele da digitani divovi izbjegavaju plaćanje poreza u zemlji u kojoj ostvaruju dobit tako da u njoj nema prijavljenu podružnicu zbog digitalnog karaktera te ekonomije.

Upozorila je kako odbijanjem takvog prijedloga gubimo najmanje 300 milijuna kuna u dvije godine. Vlada time pokazuje autokolonijalnu narav, kao i u mnogim drugim primjerima kao što su nabava cjepiva iz Rusije, jer je naša Vlada od toga odustala na mig Europske komisije u situaciji kada mnogo ljudi umire od koronavirusa. Ustvrdila je i kako se primjerice u Luci Rijeka povlači natječaj bez ikakvog argumenta, jer je jasno da su Kinezi dali najveću ponudu i da je na imig SAD-a Vlada povukla natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo