'Ako je to nekome problem…' / Penava otkriva hoće li sudjelovati u 'živom zidu' da Pupovac ne baci vijenac u Dunav: 'Tu sam bio jučer pa i danas'

Penava kaže da ga pogađa sve što se događa u Vukovaru

16.11.2023.
21:16
VOYO logo

Predstavnici SDSS-a nakon peticije i bunta dijela mještana, ove godine neće u Škabrnju, doznaje RTL. Još se čeka i hoće li baciti vijenac u Dunav u Vukovar.

"Ja sam odgovorna osoba u gradu Vukovaru kod prijavljivanja skupa svake Kolone sjećanja, tako da u domeni organizacije i Kolone sjećanja odgovorna sam osoba. Odgovoran sam za to da će HOS u Vukovaru biti ravnopravan sa svim ratnim postrojbama, da neće biti situacija kao što je bila u Kninu. Odgovoran sam za to da se HOS-ovci neće privoditi na prilazima Vukovaru. I ako je to nekome problem, ja se s tim problemom ponosno i uzdignute glave nosim", kaže vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na pitanje, osjeća li se odgovornim za tenzije koje su se digle uoči obljetnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, tko će biti odgovoran ako bude nereda, Penava kaže da će odgovornost snositi onaj tko bude "pravio iz aspekta domaćinstva i organizacije". Kaže i da ga pogađa sve što se događa u Vukovaru.

"Imaju pravo na to, ali jednostavno naša razina odgovornosti i ono što nam znači Vukovar su sasvim druge dimenzije. Kao i svakom Vukovarcu nama je najviše stalo da sve prođe u najboljem mogućem redu", rekao je Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Neka kaže kome baca' /

Mlinarić najavio formiranje živog lanca na Dunavu: 'Spriječit ćemo Pupovca da baci vijenac'; Anušić? 'On je smokvin list'

Image
'Neka kaže kome baca' /

Mlinarić najavio formiranje živog lanca na Dunavu: 'Spriječit ćemo Pupovca da baci vijenac'; Anušić? 'On je smokvin list'

Pitanje za Plenkovića

Ne vjeruje da će biti dvije kolone.

"Uvijek smo imali dovoljno razuma prevladati te razlike. To pitanje treba adresirati predsjedniku Vlade Republike Hrvatske. On je došao s idejom drugog plakata. Ne znam jer mu taj drugi plakat znači druga kolona. Njegov koalicijski partner u Vladi baca vijence 17-og, dana prije, srpskim žrtvama u Dunav. Ne znam je li tu možda geneza te kolone, ali odatle sve kreće", smatra Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da su ove godine namjerno istaknuti pripadnici HOS-a, "ne zato što su bolji od drugih, nego zato što su jednaki i što ne dozvoljavamo da se po njima gazi i da ih se vuče kroz blato".

Podrška Mlinariću

Na najavu njegovog stranačkog kolege "će sutra živim lancem spriječiti Pupovca u bacanju vijenaca u Dunav", kaže: "Nisam još bio s kolegom Mlinarićem. Čuo se s njim telefonom. Naravno, izbjegavam telefonske veze jer znam da se sluša sve i svašta.".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlinarića će, kaže, apsolutno podržati.

"On je branitelj grada Vukovara kojem je jako stalo i ovo sve što osjećam zapravo je odraz njegovih dubokih osjećaja omalovažavanja žrtve Vukovara", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, hoće li s Mlinarićem u živi zid, Penava odgovara: "Kako god se dogovorimo, apsolutno. Tu sam bio jučer, pa i danas, nastojat ću i sutra. Kako se dogovorimo, tako ćemo zajedno napraviti."

'Na toj liniji smo se i podijelili'

Prisjetio se kako je prije pet godina tema bila prosvjed protiv ratnih zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada sam bio pripadnik HDZ-a, stranački kolega od Andreja Plenkovića. Zaratili smo maksimalno. Na toj liniji smo se i podijelili. Mnogobrojni od mojih bivših kolega šutjeli su, pokrili se ušima i praktički okrenuli glavu od počinitelja ratnih zločina i do dana današnjeg nismo dočekali pravične kazne. Tako da apsolutno mislim da o krivoj osobi govorimo kad govorimo o suprotstavljanju. Uvijek sam se suprotstavljao za vrijednosti do kojih sam držao", kazao je Penava.

Dodao je da se "trudio ne praviti probleme dok nije došao do zida".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao sam potrebu sa svim Vukovarcima s našim vukovarskim odborom stati ispred njih i štititi njihovo dostojanstvo i jer su oni tako štitili naš grad i našu domovinu", rekao je Penava.

Osvrnuo se i na udruga dragovoljaca koja ga je u pismu pozvala da ne dijeli ljude u koloni rekavši da se vjerojatno radi udruzi sličnoj o HVIDRA-i koju vodi Đakić (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo