NEĆE GA TUŽITI / Penava o Milakoviću: 'Vukovar je duboka voda za promotore velikosrpske politike'

Srđan Milaković objavio je listu 42 ubijenih ili nestalih vukovarskih Srba. Reagirao je na to i sam premijer

20.12.2018.
19:02
VOYO logo

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika popis sa 42 imena ubijenih i nestalih vukovarskih Srba 1991., objavio je kao odgovor gradonačelniku Penavi I organiziranom listopadskom prosvjedu. Milaković govori, ako će se procesuirati zločini, neka se procesuiraju I s jedne I s druge strane.

"Da pokažemo gradonačelniku da to nije nikakva famozna lista. To je lista stradalih ljudi, civila. Koji se nisu vratili s posla, koji se nisu vratili u svoje kuće, svojim porodicama. Koji su likvidirani. Mnogima od njih se ni danas ne zna sudbina", kaže Srđan Milaković, dogradonačelnik Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je i do premijera došla ova informacija

"Procesuiranje ratnih zločina je nešto do čega čvrsto stojimo i što treba raditi i oni koji to rade intenzivno na tome više nego ranije. sve drugo što diže tenzije između Hrvata i srba - nije dobro." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar branitelja Tomo Medved osuđuje i Milakovićeve izjave o Oluji u kontekstu etničkog čišćenja .... 

"Taj pristup gospodina milakovića I takvi izrazi su apsolutno neprihvatljivi, oni su u konačnici protivni ustavu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarske žrtve srpske nacionalnosti hapsile su se po kućama, ubijale i bacale u Dunav govori Milaković, pa smatra da se i takvi zločini moraju kazniti. No napominje, svjestan je i žrtve Hrvata koji su propatili kroz Domovinski rat.

"Mi nikada nismo osporavali, uskraćivali suosjećanje žrtvama iz reda Hrvatskog naroda. Nikada nismo veličali, promovirali neko zlo koje je počinjeno u naše ime, u ime pripadnika srpske zajednice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovar je godinama grad podjela Hrvata i Srba. No nije oduvjek bilo tako pa mještani tuguju za starim vremenima.

No dok nad Vukovarom vise duhovi prošlosti, nesumljivo, i dalje će biti podjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penava: Vukovar je duboka voda za promotore velikosrpske politike

Na pitanje koliko je moguće da se u Vukovaru sagradi spomenik srpskim civilnim žrtvama, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava odgovara:

"Moguće je otprilike koliko i da se u Staljingradu napravi identičan spomenik Nijemcima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rano proljeće '91. godine, djeca srpske nacionalnosti su prestlai pohađati škole u Vukovaru i počeli ih upisivati u Srbiji. Kako bi nam Srbija to iskompenzirala počeli su nam slati avione, tenkove, otprilike 6,5 milijuna granata i raketa, sravnili su nam grad sa zemljom, izbombardirali bolnicu, pobili ranjenike, o čemu mi pričamo?".

Je li kršenje Ustava, Deklaracije o Oluji, kao i pravomoćne presude Haškog suda razlog za zabranu djelovanja DSS-a. To je ono što će klub HDZ-a tražiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ovisi koliko se pojedino društvo i država poštuje, koliko poštuješ svoje žrtve, heroje, povijest gradova. Zapitajmo se što bi napravio Izrael da netko dođe na teritorij Izraela i negira holokaust, kako bi se ta država postavila?"

Vi ste gradonačelnik svih građana Vukovara. Je li srpska manjina danas diskriminirana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja svoje sugrađane, prijatelje, kolege, ne brojim krvna zrnca, ne brojim tko je koja manjina, a tko većina. Ako se zapitamo nad činjenicom da su među nama pojedinci koji imaju 15.000 kuna plaće, a mogu štititi ratne zločine i sve nas provocirati, onda bih ja rekao da smo iz tog aspekta svi mi diskriminirani."

"Grad Vukovar je duboka voda za promotore velikosrpske politike. Ja sam rekao da Milaković s ovim stavovima to jest, a u nedostatku argumenata, što će drugo nego zabavljati javnost s ovakvim izjavama, a nažalost, svih nas u Vukovaru nasekirati", rekao je Penava te dodao da ga vjerojatno neće tužiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo