STANJE U VUKOVARU / Penava iznenađujuće priznao u RTL-u Danas: 'Brojke su brutalne. Nismo dovoljno dobri...'

'Ne trebamo si ni tepati ni lagati ni bojati se nikoga', rekao je Penava u RTL-u Danas

16.11.2018.
19:02
VOYO logo

Uoči obljetnice vukovarske tragedije i Kolone sjećanja o tome kako Vukovar živi od obljetnice do obljetnice u RTL-u Danas govorio je gradonačelnik Vukovara, HDZ-ovac Ivan Penava

U uvodu intervjua reporter RTL-a Zoltan Kabok je kazao da je Vukovar prije rata imao 15 posto veći BDP od hrvatskog prosjeka, radilo je 28.000 ljudi, a danas ih toliko, prema posljednjem popisu stanovnika živi, a realna brojka je još i manja, oko 14 tisuća. Izravne ratne štete 9,5 milijardi kuna te je još uvijek neriješenih 386 slučajeva nestalih osoba.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dani koji su pred Vukovarom su iznimno osjetljivi. U ovo doba godine prilika je da podsjetimo na te dane i svega onoga što je Vukovar činio za Hrvatsku. 

Dani koji su pred nama i koji su iza nas, počevši od kolovoza i rujna su dani na koje smo iznimno ponosni. S ponosom ističemo činjenicu da smo Vukovarci i da živimo u Vukovaru, ali kako se bliži obljetnica pada grada, ulazi sve više taj osjećaj tuge i sjete. Pogotovo zbog činjenice da je nakon pada grada brutalno ubijen i zatučen velik broj civila i branitelja bez oružja u rukama, a i neki sasvim nemoćni i ranjeni i to je ono što otvara jednu drugu stranu priče. Nepravda je to koja nas sve tišti i zbog koje zapravo imamo duboke ožiljke u sebi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Vukovar živi i ostale dane u godini. Vlada je tri puta zasjedala u Vukovaru, posljednji puta prije dvije godine. Puno je donesenih zaključaka, utemeljen je Savjet za Slavoniju i Baranju i Srijem. Je li to dovoljno i koliko vam to pomaže da sami krenete u neku ozbiljniju priču?

Slušajući vaš uvod, sve ste rekli. Bili ste brutalni u brojkama i u istini, a sve drugo su dojmovi. Brojke nam govore jesmo li ili nismo dovoljno dobri. Brojke koje ste naveli govore dovoljno same za sebe. Valjalo bi im možda još dodati brojku stanovnika grada Vukovara, prije rata je bilo 45.000, a danas nas ima, pitanje da li i 20.000 i to govori dovoljno za sebe. Nismo dovoljno dobri. Ne trebamo si ni tepati ni lagati ni bojati se nikoga, sami sebi odgovaramo. Dojmovno, možemo reći da smo dobri i kako ste rekli, grad lijepo izgleda. Trudimo se iz petnih žila, ne molimo milostinju i ne molimo nikoga, možda smo već dosadili i Bogu i vragu, ali borimo se za ono što mislimo da nam pripada. Mislim da težiti i imati kao konačan cilj Vukovar sa 20.000 stanovnika je duboko nepravedno. Vukovar ispod 40.000 stanovnika, nakon svega što je dao, je minimum koji hrvatska država treba vratiti ovom gradu. I ja, vjerujem i većina sugrađana, nećemo biti mirni dok to tako ne bude. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta je opet politiziranja oko priče o Koloni sjećanja 18. studenog. Je li to Kolona sjećanja za sve žrtve Vukovara?

Naravno da je. Svi ti koji politiziraju, uputio bi ih da se zapitaju i razmisle što su učinili za Vukovar i što su dobro učinili da pomognu Vukovaru. Sve drugo prekosutra je samo jedna misao, a to su poginuli i stradali u bitci za Vukovar i to mora dominirati. Tko će biti i na kojem mjestu u Koloni, hoće li biti prvi ili zadnji...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je dobrodošao?

Svi su dobrodošli koji imaju osjećaj pijeteta prema Vukovaru i Domovinskom ratu i prema temeljima na kojima je nastala moderna država Hrvatska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo