TKO HOĆE, NAĐE NAČIN? / Pekarnica u Velikoj Gorici radila nedjeljom, a nije prodavala kruh. Otkrili su nam u čemu je 'caka'

Image
Foto: Gorica.info

Pekarnica prošle nedjelje bila otvorena te su u njoj kupci mogli kupiti druga peciva poput buhtle ili primjerice bureka, ali ne i kruh. Na samom ulasku u pekarnicu stajao je natpis "Nedjelja 21.01. radimo BEZ KRUHA", što je mnoge začudilo, a većina polica i vitrina na kojima je inače stajao kruh, bile su prazne

22.1.2024.
16:09
Gorica.info
VOYO logo

Pan-pek pekarnica iz Velike Gorice koja je prošle nedjelje podignula veliku buru u javnosti za Danas.hr je objasnila kako je, unatoč neradnim nedjeljama, ipak bila otvorena, ali nije prodavala kruh. "Caka" je u tome što spomenuta pekarnica ima dvojnu registraciju, odnosno registrirana je za djelatnost trgovine i ugostiteljstva.

"U svojem maloprodajnom lancu trgovina Pan-pek ima i dio trgovina koje posjeduju dvojnu registraciju djelatnosti tj. registrirani su za djelatnost trgovine i za djelatnost ugostiteljstva, a sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti. Riječ je o objektima u kojima se poslužuju hrana i piće koji se mogu odmah konzumirati, kao što su sendviči, bureci, pizze te kave i ostali napitci, što predstavlja oko 65 posto od ukupne ponude proizvoda. Spomenute trgovine na takav način su registrirane od svog početka rada, točnije od najstarije, prije 27 godina do najmlađe prije 3 godine, odnosno davno prije posljednjih izmjena Zakona o trgovini koje reguliraju rad nedjeljom", istaknuli su za Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnili su da im je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja potvrdilo da se izmjene zakona prema kojima se zabranjuje rad trgovina nedjeljom osim 16 nedjelja godišnje, ne primjenjuje na ugostiteljske objekte zbog čega Pan-pek poslovnice s dvojnom registracijom bez problema mogu obavljati djelatnost ugostiteljstva.

Image
NA KRAJU KRIVE PRODAVAČICE... /

Apsurd neradnih nedjelja! Pekarnica u Velikoj Gorici pronašla rupu u zakonu? Rade, ali ne prodaju kruh...

Image
NA KRAJU KRIVE PRODAVAČICE... /

Apsurd neradnih nedjelja! Pekarnica u Velikoj Gorici pronašla rupu u zakonu? Rade, ali ne prodaju kruh...

"To istovremeno znači da se nedjeljom u takvim trgovinama ne smiju prodavati proizvodi koji su regulirani Zakonom o trgovini, kao što je, primjerice, kruh", dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ta je pekarnica prošle nedjelje bila otvorena te su u njoj kupci mogli kupiti druga peciva poput buhtle ili primjerice bureka, ali ne i kruh. Na samom ulasku u pekarnicu stajao je natpis "Nedjelja 21.01. radimo BEZ KRUHA", što je mnoge začudilo, a većina polica i vitrina na kojima je inače stajao kruh, bile su prazne.

Inače, prema novom zakonu trgovine i pekarnice mogu raditi samo 16 nedjelja u godini, no ova se pekarnica "snašla" i pronašla "caku" prema kojoj očito mogu biti otvoreni i više od tih 16 nedjelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz pekarnice su nam također naveli da svim zaposlenicima isplaćuju sve dodatke na plaću u skladu sa Zakonom o radu pa tako i za rad nedjeljom i blagdanom, noćni rad i prekovremeni rad.

"U skladu s razvojnom strategijom te potrebama i očekivanjima kupaca, Pan-pek kontinuirano proširuje ponudu kako bi kupcima ponudili što više proizvoda koji se pripremaju svježi u samom objektu te ih stoga, u skladu sa zakonskim odredbama, mogu odmah i posluživati za direktnu konzumaciju", zaključili su iz pekarnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Opet neradni dan, opet red za kruh i burek. Srećko je bio posebno ljut: 'Ja sam došo po sladoled za unuka'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo