PEJČINOVIĆ BURIĆ: / 'Odnosi s UAE su vrlo dobri, ali potrebno je razvijati gospodarske veze'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
13.7.2017.
19:56
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

"Ujedinjeni Arapski Emirati su prijateljska država Hrvatskoj, politički odnosi su vrlo dobri, bez otvorenih pitanja te je tijekom našeg razgovora naglasak stavljen na gospodarska pitanja koja sve više dobivaju na važnosti", rekla je Pejčinović Burić na konferenciji za tisak nakon razgovora.

Veći broj turista i halal hrana

Pozitivan primjer promjena koje želimo vidjeti u tom smjeru je dogovor o uspostavi izravnih letova zrakoplovne tvrtke Emirates između Zagreba i Dubaija od 1. lipnja, istaknula je hrvatska ministrica i napomenula da je dolazak tog velikog zrakoplovnog prijevoznika vrlo značajan za Hrvatsku jer je ta kompanija poznata po selektivnom odabiru tržišta i destinacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši odnosi traju već 25 godina i ti su odnosi zaista jako dobri", rekao je šeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan i dodao da je "duboko uvjeren kako će ti odnosi u budućnosti biti još bolji, posebice ako uzmemo u obzir da je Hrvatska postala članica Europske unije".

On je istaknuo kako u UAE radi i živi 1500 državljana Hrvatske te da je njegovu zemlju posjetilo 45.000 turista iz Hrvatske. "Siguran sam da će Emiraćani sada kada su počeli posjećivati Hrvatsku također širiti izvrsnu sliku o Hrvatskoj te se nadam da će biti još više turista iz Emirata", rekao je i napomenuo da tomu doprinosi i kompanija Emirates.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao moguće područje za unaprijeđenje gospodarskih odnosa hrvatska ministrica je izdvojila mogućnost izvoza halal hrane podsjetivši da se Hrvatska nedavno pridružila popisu pouzdanih izvoznica halal hrane u UAE i ocijenila da je to važan gospodarski iskorak.

Uvrštavanje na taj popis doprinosi i priznanju Hrvatske kao prijateljske halal turističke destinacije za građane Emirata "čime vjerujemo da se dodatno pridonosi razvoju gospodarskih i prijateljskih odnosa sa zemljama islamskog svijeta", istaknula je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

LNG terminal prioritetan projekt

ČUDO OD AVIONA: Pogledajte kako izgleda luksuzni Emiratesov Boeing koji je danas sletio u Zagreb

Image
ČUDO OD AVIONA: /

Pogledajte kako izgleda luksuzni Emiratesov Boeing koji je danas sletio u Zagreb

Image
ČUDO OD AVIONA: /

Pogledajte kako izgleda luksuzni Emiratesov Boeing koji je danas sletio u Zagreb

Ministrica Pejčinović Burić je rekla da je s kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovarala i o LNG terminalu na Krku i podsjetila da to nije samo hrvatski nego i prioritetan projekt Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pejčinović Burić je rekla da su se u razgovorima dvije strane dotaknule i drugih mogućih područja razvoja gospodarskih odnosa, poput suradnje u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi poljoprivrednih proizvoda.

Ministrica je najavila i potpisivanje ugovora između dvije zemlje o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dohotka građana koji će u četvrtak potpisati ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od globalnih pitanja, rekla je ministrica, dvije su se strane posebice osvrnule na pitanje migrantske krize, prije svega na stanje u Libiji i angažman Ujedinjenih Arapskih Emirata u toj zemlji preko koje dolazi veliki broj migranata.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo