U SDP-U JE DANAS 'DAN D' / Opet je na red došlo glasovanje o izbacivanju iz Kluba zastupnika: Grbin bi mogao povući napoleonski potez

Image
Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Peđa Grbin bi, osim izbacivanja četvero već isključenih članova, mogao predložiti da iz Kluba zastupnika ode još 14 osoba

21.9.2021.
8:38
Goran Stanzl / PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik SDP-a, Peđa Grbin za utorak je sazvao novu sjednicu stranačkog Kluba zastupnika nakon što je protekloga tjedna naprasno s dnevnog reda skinuo glasovanje o izbacivanju iz Kluba četvero već isključenih zastupnika, Nikše Vukasa, Rajka Ostojića, Marine Bilić Opačak i Zvane Brumnića. Štoviše, tijekom dana bi trebale biti obznanjene i nove odluke vodstva stranke, a nije isključeno ni da iz Kluba budu eliminirani i oni koji su podržali ostanak navedene četvorke, piše Večernji list.

U međuvremenu su Grbin i politička tajnica Mirela Ahmetović razgovarali sa svim zastupnicima, osim s Frankom Vidovićem, koji je poručio da se neće predomisliti i da će glasati za ostanak kolega u Klubu, jer mu je očuvanje Kluba u interesu. Istaknuo je i da nema nikakvih urotničkih skupina unutar stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEIZVJESNA SUDBINA KLUBA SDP-A /

Brumnić: 'Ovo je diktatura, a svaka je završila na jednak način...; Siguran sam da ostajem dio Kluba'

Image
NEIZVJESNA SUDBINA KLUBA SDP-A /

Brumnić: 'Ovo je diktatura, a svaka je završila na jednak način...; Siguran sam da ostajem dio Kluba'

No, tek treba vidjeti hoće li glasovanje o izbacivanju iz Kluba zaista biti danas, čime bi se donekle rasplela situacija u stranci ili će se opet dogoditi eskivaža i prolongiranje neizbježnog glasovanja za neka "bolja" vremena. Neminovno je da će ishod glasovanja, kakav god on bio, morati proći i Glavni odbor stranke, ali pitanje je hoće li oni biti spremni izbaciti još 14 saborskih zastupnika, koji su potpisali da neželjena četvorka ostane u Klubu.

Pucanje stranke na pola

Doznaje se da je u ovom trenutku veća šansa da će Grbin na Glavnom odboru dobiti podršku za svoje odluke. Naime, ako bi Odbor izglasao ostanak zastupnika u stranci, to bi značilo da Grbin nema većinu u glavnom stranačkom tijelu, odnosno da je izgubio potporu u stranci. U tom slučaju bi jedino rješenje bili novi izbori za šefa stranke, što u ovakvoj situaciji automatski znači i novi kaos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, mnogi u Glavnom odboru su svjesni da bi im se nakon eventualnih novih izbora mogla tresti stolica, što će sasvim sigurno utjecati na njihovo današnje glasanje. "Manje je zlo da ostanemo bez pola saborskih zastupnika nego da u ovom trenutku predsjednik stranke ostane bez povjerenja, jer to onda znači doslovce pucanje stranke na pola", smatra jedan od članova Glavnog odbora stranke.

Podijeljeni veterani

Kako god, stranka se nalazi u svojevrsnom limbu iz kojeg zasad nema načina izaći, ali i koji pokazuje koliko je SDP zapravo podijeljen. O tome najbolje govore stavovi dvojice veterana stranke, riječkih Zlatka Komadine i Vojka Obersnela. Dok primorsko-goranski župan Komadina smatra da je najbolje poništiti odluke o isključenjima, bivši riječki gradonačelnik Obersnel misli suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje stranačka tijela koja imaju legitimitet i mogu donositi odluke koje su skladu sa Statutom stranke. I predsjednik i Predsjedništvo i Glavni odbor rekli su svoje i tu ne vidim nikakav problem. No problem je to što se Klub zastupnika SDP-a uzdiže na razinu božanstva. Klub nije stranačko tijelo. Ne vidim razloga zašto se toliko pozornosti posvećuje stavu zastupnika. Tamo su ljudi izabrani zahvaljujući stranci i dužni su prihvatiti odluke stranke", smatra Obersnel.

Dodaje da najprije treba vidjeti kako će završiti saga u Klubu. Smatra kako nije siguran da je 18 zastupnika čvrsto opredijeljeno za jednu odluku i da će se o tome još morati razgovarati. "Bilo bi bolje da se dogovor može postići, a ako ne može, Bože moj", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo