'Pažljivo slušajte svoje dijete i stvarajte odnos povjerenja'

Povodom početka akcije Stop maltretiranju, u programu Antene Zagreb gostovala je dječja pravobraniteljica Mila Jelavić.

24.10.2012.
13:23
VOYO logo

"Žao mi je što je javnost, a i svi mi, vrlo brzo spremna osuditi djecu koja se nasilno ponašaju. Oni su često žrtve tuđeg nasilnog ponašanja, da li u obitelji ili negdje drugdje", rekla je pravobraniteljica Mila Jelavić.

"Često se znamo hvaliti propisima, protokolima i strategijama, no one ne žive same od sebe. Nama treba dobra stručna podloga. Dobra obučenost stručnog osoblja koje to može primjenjivati. S tim ne stojimo baš sjajno!", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica je upozorila i na nove oblike nasilja koji se pojavljuju zahvaljujući novim tehnologijama, osobito društvenim mrežama.

"Ako se profesorima događaju ispadi u razredu, onda nije sramota niti greška potražiti pomoć. Važno je istaknuti da je i njima potrebna pomoć i podrška. Potrebno je stalno educiranje i upoznavanje s novim oblicima nasilja. Ona se mijenjaju, nisu ista. Neki profesori su studirali prije 20 ili 30 godina. Pojavni oblici su tada bili nešto drugo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barbara se dotakla i teme o kojoj se često govori. Profesori više "ne dijele ćuške" kao nekad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je posebna priča. Mislim da to nikome nije ništa dobro donijelo. Apsolutno se protivim bilo kakvom tjelesnom kažnjavanju ili nekakvom obliku kažnjavanja. Bez obzira odakle ono dolazilo, od odraslih ili bilo koga!", dodala je pravobraniteljica.

Podsjetimo da Antena Zagreb, kako bi promovirala odrastanje bez nasilja, treću godinu zaredom organizira akciju Glazbom reci stop maltretiranju. Cilj je široj javnosti ukazati na gorući problem zlostavljanja među mladima i glasno reći stop maltretiranju, prije nego bude prekasno. Također žele ukazati na probleme i potaknuti na promjene tamo gdje je moguće doprijeti do svijesti najvećeg broja djece – u školi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo