PAZITE KOJE TELEVIZORE KUPUJUTE! TV / i radio prelaze na nove frekvencije, ovi vam više neće biti od koristi

Image
Foto: Pixsell, Marko Prpić

Tvrtka Odašiljači i veze trebala bi odraditi prelazak na nove frekvencije digitalnog odašiljanja televizijskog i radijskog programa

19.6.2019.
8:23
Pixsell, Marko Prpić
VOYO logo

S obzirom na to da se na natječaj za dodjelu dozvole upravljanja trima elektroničkim komunikacijskim mrežama digitalne televizije (multiplekse M1 i M2 na području RH te L1 na lokalnim područjima), javila jedino državna tvrtka Odašiljači i veze (OiV), taj će ponuđač vjerojatno biti i prihvaćen te će odraditi prelazak na nove frekvencije digitalnog odašiljanja televizijskog i radijskog programa, piše Večernji list. Treba naglasiti da se to odnosi na građane i druge korisnike koji su se opredijelili za digitalnu zemaljsku televiziju.

U roku od godinu dana, do 30. lipnja sljedeće godine, sadašnji TV i radio signali trebao bi se prebaciti na nove frekvencije i standarde odašiljanja. Kao prije devet godina kada je odrađen prelazak s analognog na digitalni signal, sada će biti potrebno ponovno proći sličan postupak. Međutim, tvrdi Večernji list, ovaj put bi to trebalo biti lakše budući da već dvije godine postoji propisani standard za TV uređaje koji se prodaju u Hrvatskoj, tako da noviji televizori vjerojatno već imaju ugrađene mogućnosti za prelazak na DVB-T2 sustav odašiljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Certificiranje opreme

Nakon dobivanja dozvole, OiV će također i certificirati opremu, što znači da će distributerima opreme, tj. proizvođačima televizora, omogućiti da na opremu stave prikladne naljepnice koje će jamčiti da se radi o opremi koja zadovoljava najnovije standarde.

HD kvaliteta i 5G mobilna mreža

Uvođenje novog sustava DVB-T2/HEVC u zemaljsku digitalnu televiziju omogućit će TV nakladnicima odašiljanje programa u HD kvaliteti, ali je također i novi korak prema uvođenju 5G mobilnih mreža ili preduvjet za tehnološki razvoj države. Kao rezultat prelaska na ovu efikasniju tehnologiju, bit će oslobađanje radiofrekvencijskog spektra 694-790 MHz za mreže mobilnih komunikacija. To je jedan od pojaseva koji će se moći koristiti za 5G, a koji je pogodan za pokrivanje većih područja i penetraciju u zatvorene prostore. Dodjela spektra za 5G očekuje se tijekom 2020. godine, kažu u HAKOM-u, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo