Eksluzivno za RTL DANAS / Pavasović Visković: 'Sigurno je prodaja Fortenove minirana iz Fortenova grupe. Pitajte Peruška'

Rekao je i da je šeik ozbiljan investitor, potvrdio da ga je njegov klijent Borojević savjetovao o kupnji te ne vidi u tome ništa sporno

5.11.2022.
19:35
VOYO logo

Koliko su Rusima u kupnji Fortenove pomogli hrvatski poduzetnici?

O tome i drugim pitanjima oko pokušaja preuzimanja paketa Fortenove večeras je u RTL Danas razgovarao Ilija Radić s Ljubom Pavasović Viskovićem, odvjetnikom Miodraga Borojevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto vas je gospodin Borojević angažirao, znači li to da ga je već netko kontaktirao od istražnih organa?

Još nije bilo nikakvog kontakta, ali kada te netko na takvoj poziciji, na kakvoj je gospodin Matušić, prozove da si napravio nešto što bi bilo kazneno i pozove institucije da djeluje protiv tebe, razumno je angažirati odvjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li DORH uopće dolaziti na ispitivanje, može li on njega istraživati?

DORH može svakoga pozvati. No ovdje nema mjesta za DORH, ovo nije hrvatska priča nego se odvija potpuno izvan i mimo Hrvatske. Radi se o tvrtki u Nizozemskoj, ona je nosioc udjela u Fortenova grupi i to je tvrtka s kojom je traženo. Hrvatska s tim apsolutno nema ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znamo da je gospodin Borojević bio visokopozicionirani u Fortenova grupi, je li on taj Hrvat ili jedan od Hrvata koji stoje iza ove operacije?

Da ne bi bilo ovakvih spinova kao do sad, jasno ću reći da je Borojević konzultiran od novog vlasnika paketa koji se nalazi u Nizozemskoj po pitanju vrijednosti dionica koje su bile predmet ovog trgovanja. Pitan je kakva je Fortenova grupa, kakve su perspektive i odgovorio je da je po cijeni, po kojoj je Fortenova nuđena, da to je to izvanredno dobar posao, ako se posao može zakonito završiti. On nije bio posrednik u poslu. On je konzultiran od strane kupaca, a kupac je šik iz Dubaija. I on ga je konzultirao o okolnostima koje su predmet njegova interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVE SE POLAKO RJEŠAVA? /

Zašto je šeik Rusima preko noći isplatio pola milijarde eura za Fortenovu? 'Sve je neobično'

Image
SVE SE POLAKO RJEŠAVA? /

Zašto je šeik Rusima preko noći isplatio pola milijarde eura za Fortenovu? 'Sve je neobično'

Premijer i predsjednik dosta posprdno komentiraju šeika?
Možda je premijer u poziciji da čovjeka takvog bogatstva i renomea u investicijskom svijetu može tako tretirati. Ja mislim da je to nije baš tako i da je premijer pametno odlučio. Radi se o izuzetno ozbiljnom investitoru, čija je skupina poznanika, bliskih suradnika već kontaktirala prije dvije ili tri godine Sberbanku u istom poslu, tada je cijena dijela vlasništva bila previsoka i povukli su se. Sada je procijenio da je trenutak za kupnju.

Kakve veze ima vaš klijent sa Sberbankom?
Nikakve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li ga konzultirali, je li radio konzultantske usluge za njih?

Je li radio u prošlosti, ja ne znam. U ovoj priči pružao je isključivo konzultantske usluge kupcu tog društva. Važno je pitati - našem premijeru i službama bilo je potpuno u redu da prije tjedan dana fondovi kupuju te dionice, da prije nekoliko mjeseci to kupuju Mađari i to nije bilo kršenje sankcija. Sada se pojavljuje novi igrač koji nije, očito, po volji nekih političkih struktura u Hrvatskoj i eto kršenja sankcija, eto kriminala, problema. To nije tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz PR agencije koja je do jučer zastupala šeika rečeno da je u Nizozemskoj dobio dozvole, kasnije je nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova to opovrgnulo?

Investitor će svoj probleme rješavati u Nizozemskoj kako misli da treba. On je ozbiljan čovjek. Znam da je transakcija završena do 31. listopada kada je trebala biti završena i znam da u ovoj državi ne postoje dvostruki kriteriji - ako su fondovi bili dobar kupac, nisu kršili sankcije, tada to nije napravio niti šeik. Isti ti ispred Sberbanke koji je vodio razgovore s mađarskim investitorom prije godinu dana, s hrvatskim fondovima, završio je i posao i s ovim investitorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji li implikacija da je ovo sve ruski novac iz Emirata koji ulazi u Hrvatsku?

To nije istina i uvjeren sam da je to spin da se zaštite privatni interesi u Hrvatskoj. Iz same Fortenove mjesecima raspravljaju tko bi trebao biti vlasnik. To je nečuveno u poslovnom svijetu, uprava firme teoretizira tko je dobar i tko loš vlasnik. Premijer je pitao i zašto su dosadašnji pokušaji kupnje propali? Dobra je adresa Peruško, treba ga pitati zašto je to propalo i što se događalo. Sigurno je prodaja Fortenove "minirana" iz Fortenova grupe, nekome nije odgovaralo da Fortenova grupa ima jasnog vlasnika. Plenković je na jako krivom tragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo