PAUŠALNI RAČUNI ODLAZE U POVIJEST: / Struju ćemo plaćati prema stvarnoj potrošnji

Image
Foto: Pixsell, Duško Jaramaz

Od 1. listopada HEP ima obvezu svim potrošačima ugraditi brojila za daljinsko očitanje potrošene struje. To bi trebalo značiti manje račune, ali i bolju kontrolu potrošnje.

28.9.2015.
12:03
Pixsell, Duško Jaramaz
VOYO logo

Uz to što će ljepše izgledati, nova će brojila potrošačima, donijeti i neke pogodnosti. Struju ćemo plaćati isključivo prema stvarnoj mjesečnoj potrošnji. Paušalni računi odlaze u povijest.

"Predstavnik suvlasnika sam ja u zgradi i imali smo 7,5 tisućakuna plaćeno struju. Vidim da bi bilo puno bolje da se to svaki mjesec očitava, a ne da se uplatnice dobivaju svakih 6 mjeseci. Zbog čega kreditirati nekoga, zbog čega? Pa, ipak je to naš novac - 7,5 tisuća kuna', kaže Danijel Dasović za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok za ugrdnju 15 godina

Do ugradnje novih brojila mnogi potrošači će se načekati.

"HEP operator distribucijskog sustava je dužan u roku od 15 godina opremiti kupce iz kategorije kućanstva brojilima s daljinskim očitanjem", rekao je dr.sc. Srđan Žutobradić iz Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako netko poželi brojilo ugraditi prije nego što to učini HEP - troškove će snositi sam. Kako doznaje Dnevnik.hr, oni iznose najmanje dvije tisuće kuna.

Koje su prednosti novog brojila?

Prednost novog brojila je, kažu u HERA-i, ta što se ukida naknada od 10 kuna za mjesečno samoočitanje, a bit će moguće kontrolirati i potrošnju. Novost je i to što će HEP neplatiše s mreže moći isključiti bez izlaska na teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik.hr/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo