„Patriote“ izdale Kosovo

SNS burgija vrti gde „demokratska“ neće

20.4.2013.
9:32
VOYO logo

U prvim reakcijama na sporazum u Briselu većina učesnika na političkoj sceni reaguje pozitivno, analitičari tvrde da nije istorijski, a za DSS je izdaja. Vučić: Nismo priznali Kosovo. Prvo protest u Beogradu.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da dogovorom o predlogu sporazuma u Briselu Srbija nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, niti će to ikada učiniti, a da će odluka o prihvatanju predloženog sporazuma biti doneta u narednim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo nasedati na izmišljotine Hašima Tačija. Svesni smo težine situacije i velike odgovornosti koju nosimo za budućnost Srbije i celog našeg naroda. U ovom trenutku, ovo je maksimum koji smo mogli da izvučemo za naš narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić za "Novosti", objavljeno je na sajtu tog lista.

Da li će Srbija prihvatiti predloženi sporazum, kako je naglasio Vučić, biće odlučeno u narednim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija time nije priznala nezavisnost Kosova, niti će to ikada učiniti", poručio je Vučić.

Srpska napredna stranka će se, o predloženom tekstu koji je srpska delegacija parafirala u Briselu, izjasniti na sednici Glavnog odbora koja je zakazana za nedelju 21. aprila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sednica Glavnog odbora, navedeno je u saopštenju SNS, održaće se u maloj sali Sava centra sa početkom u 10 časova.

Parafiranje predloga teksta sporazuma u Briselu veliki je, pa čak i istorijski iskorak državnog vrha u pravcu iznalaženja održivog rešenja, koje je sa aspekta zaštite nacionalnog identiteta najprihvatljivije u ovim okolnostima, smatra šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je veliki, čak istorijski iskorak premijera Srbije Ivice Dačića i celokupnog državnog vrha u pravcu iznalaženja realpolitičkog, sveobuhvatnog održivog i sa aspekta zaštite nacionalnog identiteta najprihvatljivijeg rešenja u ovim okolnostima", rekao je Ružić Tanjugu.

On je uveren da će u ovom procesu biti još izazova, ali da je važno za građanke i građane Srbije da se "prave koraci u pravom smeru koliko god oni teški bili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liga socijaldemokrata Vojvodine poručila je danas da će ishod dijaloga Beograda i Prištine odrediti sudbinu svih građana Republike Srbije, ali i na dugi rok odrediti put i zbivanja u čitavom regionu.

Za predsednika Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića sporazum Beograda i Prištine u Briselu predstavlja "dobru vest", koja će omogućiti da se pronađe način zaštite srpskih interesa na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom sporazumu nećemo naći odgopvore na pitanja koje o Kosovu postavljamo više od 100 godina, ali ćemo naći put da zaštitimo naše interese", rekao je Jovanović u emisiji "Jedan na jedan" RTV Vojvodine.

Briselski sporazum znači postizanje trajnog i prihvatljivog rešenja za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, ocenila je danas Nova Srbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema stavu NS, sporazum sadrži principe koji su od ključnog značaja za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji.

Srpski pokret obnove saopštio je danas da se sporazumom otvaraju vrata evropskog preporoda Srbije, a Srbi na Kosovu dobijaju garancije EU za njihovu samoupravu i čvrste veze sa matičnom državom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovorom u Briselu započet je i proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, koji je od suštinskog značaja za stabilnost i evropeizaciju našeg regiona", navodi se u saopštenju stranke Vuka Draškovića.

Socijaldemokratska unija smatra da dogovor o predlogu teksta sporazuma u Briselu "predstavlja veoma važan korak u normalizaciji odnosa Prištine i Beograda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik SDU Žarko Korać u pisanoj izjavi medijima je pozdravio dogovor u Briselu i istakao da se poseban značaj pozitivnog rezultata ogleda u tome što je to "prvi konkretan rezultat direktnih pregovora premijera Srbije i Kosova".

Direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju Aleksandar Vulin naglašava da je danas usaglašen tekst predloga sporazuma i da nije potpisan sporazum, dok se o njemu ne izjasne Vlada Srbije i nadležni organi Republike Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je usaglašen konačni predlog teksta sporazuma, o tom tekstu treba da se izjasni vlada Republike Srbije i drugi nadležni organi. Dok se to ne bude desilo, nije potpisan nikakav sporazum" naglasio je Vulin u izjavi Tanjugu.

Analitičar iz Beograda Dušan Janjić ocijenio je da parafiranje sporazuma predstavlja "značajan korak u početku raspetljavanja problema na Kosovu", ali da to nije i istorijski momenat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je naravno važan momenat, ali sigurno nije istorijski, prvo zato što je sam sporazum mešavina konkretnih rešenja i koji više sadrži principe nego što ima jasno razrađene mehanizme rešavanja problema", rekao je Janjić Srni.

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić ocenila je danas da je Beograd u Briselu povukao težak, ali jedini ispravan i državnički potez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlog teksta sporazuma Beograda i Prištine garantuje bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, što je bio imperativ za Beograd i otvara prostor za dalji dijalog o ključnim pitanjima, kao što su zaštita srpskih kulturnih dobara, imovine Srba i države Srbije na Kosovu.

Politički analitičar i nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević ocenio je potpisivanje predloga sporazuma kao važan korak ka normalizaciji odnosa između srpskog i albanskog naroda i istakao da je značajno što Beograd u prethodnoj rundi nije prihvatio tačku 14.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sociolog Vesna Pešić tvrdi da sporazum predstavlja uspeh i za Srbiju i za Kosovo i da se nada da će obe strane imati dovoljno energije da primene ono što je dogovoreno.

"Dobro je što su veliki napori Srbije, Kosova i Evropske unije uspeli. To je lepa vest posle mnogih neuspeha. Mislim da će to otvoriti vrata Srbiji da ide dalje ka EU i da počne da rešava probleme", rekla je Pešićeva agenciji Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica smatra da je vlast, današnjim parafiranjem predloga sporazuma, prihvatila da ukine državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, izruči srpski narod na milost i nemilost albanskim separatistima i proda teritoriju Kosova za ništavni datum za početak pregovora sa EU.

"Ova vlast je državoubica, jer je uništila srpske državne institucije na Kosovu. Po ovom sporazumu više ne postoji država Srbija na KiM, već Srbi treba da žive pod zakonima i vlašću lažne države Kosovo. Vlast je izdala državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji i time nanela Srbiji koban udarac sa strahovitim istorijskim posledicama", navodi se u pisanoj izjavi Koštunice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično misli i Pokret Dveri koji je ocenio da je Vlada Srbije, potpisivanjem sporazuma u Briselu, izvršila državni udar, ukinula Ustav i izdala državne i nacionalne interese, zbog čega će njeni čelnici morati da podnesu ostavke ili krivično odgovaraju.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić smatra da će današnje potpisivanje predloga sporazuma između Beograda i Prištine relaksirati situaciju u Srbiji i regionu i da je na taj način postignut važan korak za dobijanje datuma za početak pregovora za priključenje Srbije Evropskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simić je u izjavi Tanjugu rekao da je "potpisan važan sporazum" i da očekuje da ga obe vlade prihvate.

Srpska radikalna stranka najavila je da će u ponedeljak u Beogradu održati skup pod nazivom "Ne damo Kosovo" u znak protesta što je srpska delegacija parafirala sporazum u Briselu.

"Sve građane Srbije koji se protive priznanju 'nezavisne države Kosovo' bez obzira na političku pripadnost, pozivamo da nam se pridruže u odsudnoj borbi za očuvanje Srbije", saopštila je ta vanparlamentarna stranka.

Stotinak uglavnom mladih ljudi okupilo se u centru Beograda kako bi izrazili protest zbog postizanja sporazuma Beograda i Prištine.

Oni su uzvikivali "izdaja" i pevali pesmu "Vidovdan" a ispred zgrade Predsedništva Srbije vikali su "ostavka".

Imali su nekoliko zastava Srbije i transparent na kojem je pisalo "Od Svetog Save nam je zavet ostao da branimo naše Kosovo".

Nisu nosili stranačka obeležja. Nakon što su se okupili na Terazijama okupljeni su oformili kolonu u ulici Kralja Milana i krenuli prema Trgu Slavija.

U njihovoj pratnji bilo je desetak policajaca i dva policijska kombi vozila. Ispred Skupštine grada Beograda i Predsedništva bilo je pojačano prisustvo policije.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike