'show me the numbers' / Parlamentarna većina će pokušati dokazati da postoji: kome matematika ne ide baš najbolje?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Orešković je na pitanje o parlamentarnoj većini poručio - 'show me the numbers'

13.5.2016.
8:05
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vladajući će danas u Saboru pokušati dokazati da postoji parlamentarna većina. I dok se u utorak još govorilo o novom preslagivanju Vlade, jučer iz Domoljubne koalicije stižu prilično pomirljivi tonovi.

Image
SASTANAK DOMOLJUBNE KOALICIJE i MB 365 /

Šuker: 'HDZ niti razmišlja, niti govori o preslagivanju', Demo: 'Strasti su se smirile, ali neće biti divno'

Image
SASTANAK DOMOLJUBNE KOALICIJE i MB 365 /

Šuker: 'HDZ niti razmišlja, niti govori o preslagivanju', Demo: 'Strasti su se smirile, ali neće biti divno'

Održan je sastanak Domoljubne koalicije i Kluba Milana Bandića, koji je naglasniji u pričama oko preslagivanja Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, predsjednik HDZ-ovog saborskog kluba Ivan Šuker je nakon sastanka odbacio bilo kakva nagađanja da je bilo riječi o preslagivanju Vlade i parlamentarne većine, istaknuvši da u HDZ-u o tome niti razmišljaju.

"Ja kao predsjednik kluba i član Predsjedništva HDZ-a, o tome nemam pojma. Komentirati što nekom zastupniku padne na pamet i izađe van s tim, to je deplasirano i neozbiljno. Predugo sam u politici", aludirajući na predsjednika BUZ-a Milivoja Špiku koji je u četvrtak napravio pravu pomutnju prelaskom u Klub zastupnika Milana Bandića i poručivši kako postoji nova parlamentarna većina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su se strasti smirile, tvrdio je i Miodrag Demo (Klub MB 365).

"Dogovorili smo se sve, idemo dalje i idemo raditi. Odgovorna će biti tri kluba - Domoljubna koalicija, naš klub i Klub Mosta", kaže Demo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ove izjave nisu baš uvjerile oporbu pa je predsjednik SDP-a Zoran Milanović opet jučer ustvrdio da u Hrvatskoj nema Vlade.

Govoreći o parlamentarnoj većini, rekao je kako nema naznaka da je "uopće živa još od Uskrsa", a to će se, rekao je, vidjeti i u petak na glasanju. "Vjerojatno će ga opet preskočiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, izbjegao je novinarsko pitanje je li spreman na preslagivanje parlamentarne većine s Mostom i je li s tim u vezi bilo kakvih kontakata, ocijenivši samo da je Hrvatska u ozbiljnoj političkoj krizi.

HDZ-ov saborski zastupnik Jasen Mesić je šefu SDP-a poručio kako je "i ovaj put pokazao da ne zna krenuti od sebe i da ne zna vidjeti ispred svoga praga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivšeg premijera Mesić je prozvao da u četiri godine, dok je vodio Vladu, ni na koji način nije reagirao kad su njegovi ministri bili u sukobu interesa, kad se radilo o optužbama za nedozvoljene radnje njegova brata Krešimira, u slučaju afere MiG-ovi i drugo.

"Dakle, ni na koji način nije vidio ono što mu se događalo ispred očiju, nego na ovakav netransparentan i nedoličan način proziva Vladu tvrdeći da ne postoji", izjavio je Mesić novinarima u Saboru. "Mi znamo da postoji, dok ima podršku saborske većine", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da parlamentarna većina "itekako postoji" te da će postojati dok tako budu smatrali u Domoljubnoj koaliciji, odnosno HDZ-u i ostalim partnerima. Do kada će to biti, o tome će, kaže, odlučiti vodstvo HDZ-a i koalicijski partneri.

I premijer Tihomir Orešković je s konferencije za novinare uvjeravao da je Vlada apsolutno stabilna, kao i parlamentarna većina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo preslagivanje u vezi sa Saborom - kao financijaš rekao bih da meni tu matematika ne funkcionira. Ali, dobro, ja opet nisam tako dobar s brojevima, pa će mi netko drugi rastumačiti kako da dođem do tih brojeva“, rekao je.

Na primjedbu da je čelnik BUZ-a Milivoj Špika izjavio kako je i prvi potpredsjednik Vlade Karamarko upoznat s "preslagivanjima", Orešković je odgovorio: "Show me the numbers!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što kažu brojevi, vidjet ćemo danas. Prošlog tjedna uopće nije bilo glasovanja o raspravljenim točkama dnevnog reda, a prije dva tjedna glasovanje je prekinuto zbog nedostatka kvoruma, nakon što je oporba napustila sabornicu.

Hrvatski će sabor tako danas raspraviti HSLS-ov i Mostov prijedlog izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Predlažu da se političkim strankama i nezavisnim zastupnicima iz državnog proračuna, umjesto sadašnjih 0,05 posto proračunskih rashoda, isplaćuje 0,075 posto poreznih prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlagatelji smatraju da je sadašnja formulacija nelogična i da političare potiče na trošenje. Iako je zakon predložen u hitnoj proceduri, odbori za Ustav i za zakonodavstvo predlažu da se o njemu provedu dva čitanja.

Sabor bi trebao glasovati o točkama raspravljenim ovoga i prošlog tjedna, ali i o Vladinu prijedlogu ukidanja ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo