zaštićeni parkovi / Parkovi prirode u Hrvatskoj - znate li koliko ih ima i koji su?

Image
Foto: PIXSELL

Parkovi prirode su područja na kojima se usmjeravaju djelatnosti koje ne ugrožavaju njegove značajke. Znate li koliko parkova prirode ima u Hrvatskoj i koji su?

17.1.2018.
14:11
PIXSELL
VOYO logo

Parkovi prirode u Hrvatskoj se definiraju kao prostorno prirodno ili djelomično kultivirano područje kopna i mora s ekološkim obilježjima od nacionalne ili međunarodne važnosti, te s kulturno-povijesnim, odgojnim, obrazovnim, rekreacijskim i turističkim sadržajima.

Parkova prirode u Hrvatskoj ima jedanaest, a to su: Biokovo, Kopački rit, Lonjsko polje, Medvednica, Papuk, Telašćica, Velebit, Žumberak, Učka, Lastovsko otočje i Vransko jezero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kopački rit je park prirode u Hrvatskoj koji se nalazi na velikom močvarnom području na utoku Drave u Dunav. Ovaj park prirode može se pohvaliti bogatim životinjskim i biljnim svijetom, posebice pticama močvaricama, divljim svinjama i jelenima.

Park prirode Papuk najveće je gorje Slavonije, a obuhvaća cijelo područje planine Papuk i zapadni dio Krndije. Zaštićen je zbog iznimno vrijednih geoloških, bioloških i krajobraznih značajki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vransko jezero je park prirode u Hrvatskoj koje  obuhvaća prostor najvećeg prirodnog jezera u Hrvatskoj. Zbog svog smještaja u blizini mora obiluje morskim i slatkovodnim ribama, a zbog raznovrsnosti ptica Vransko jezero je bogato ornitološko područje Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo