izvještaj o prebendarima? / Papa Franjo na Kaptol poslao vatikansku inspekciju: 'Ovako nešto se događa izuzetno rijetko...'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Vjerojatno dolaze utvrditi kako je okončan postupak vezan uz kaptolske prebendare i njihov gubitak basnoslovnih 380 milijuna kuna

3.4.2019.
15:51
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Papa Franjo ovih je dana u inspekciju na zagrebački Kaptol poslao umirovljenog poljskog nadbiskupa Józefa Michalika. Između ostalog, i da utvrdi kako je okončan postupak vezan uz kaptolske prebendare i njihov gubitak basnoslovnih 380 milijuna kuna (što preračunato iznosi 50 milijuna eura) u biznisu sa upravljenjem crkvenim zemljištem.

Krivnju za rizična ulaganja – a riječ je o dozvoli danoj investitorima da mogu potpisati hipotekarne ugovore na imovini zagrebačke prvostolne crkve – na sebe je preuzeo bivši dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva na teren vrlo rijetko šalje nekog od svojih vizitatora

Vrstan poznavatelj načina rada Svete Stolice, sociolog religije i bivši veleposlanik u Vatikanu dr. Ivica Maštruko ističe da, pored svojeg predstavnika apostolskog nuncija u Zagrebu, Crkva na teren vrlo rijetko šalje nekog od svojih vizitatora.

"To se događa izuzetno rijetko, i ti vizitatori uvijek imaju poseban zadatak, kao što je slučaj i sa Međugorjem. Umirovljeni nadbiskup Michalik vjerojatno je došao da napravi izvještaj o prebendarima i unutarcrkvenom disciplinskom postupku koji je protiv njih vođen. U Rim je poslan prijedlog novoga statuta prebendara i sada se čeka njegova potvrda i imenovanje novih prebendara", pojašnjava za Slobodnu Dalmaciju Maštruko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što poljski nadbiskup dostavi svoj izvještaj, nadležna kongregacija bi trebala dati svoje naputke i pitanje prebendara, zaključuje Maštruko, trebalo bi se konačno razrješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo