MONSINJOR JURAJ KOLARIĆ: / 'Papa Benedikt je znao što znače Hrvati i njihova vjera u ovom djelu Europe. Za razliku od svog nasljednika'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL/Shutterstock

Monsinjor Juraj Kolarić, poznati hrvatski teolog, povjesničar i ekumenist kazao je da je pokojni papa Benedikt gajio veliku ljubav i poštovanje prema hrvatskom narodu

31.12.2022.
12:54
Zeljko Hladika/PIXSELL/Shutterstock
VOYO logo

"On je bio jedan poseban intelektualac, veliki teolog na papinskoj stolici, otvoren za sva velika suvremena pitanja, Također, on je bio veliki prijatelj i poštivatelj vrijednosti koje je iznjedrio hrvatski katolički narod", kazao nam je monsinjor Juraj Kolarić o pokojnom papi emeritusu Benediktu XVI.

Kad je Sveti Otac Benedikt XVI. došao u posjetu Hrvatskoj 2011. upravo je monsinjor Kolarić simultano prevodio njegov govor u HNK Zagreb gdje je Papa između ostalog govorio o savjesti kao temelju slobodnog i pravednog društva na nacionalnoj i nadnacionalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BENEDIKT XVI. /

Prvi je koji se odrekao službe, zvali ga 'Božji rotvajler', a kraj života dočekao je daleko od javnosti

Image
BENEDIKT XVI. /

Prvi je koji se odrekao službe, zvali ga 'Božji rotvajler', a kraj života dočekao je daleko od javnosti

"Imao sam čast osobno ga upoznati. Benedikt je jako cijenio hrvatske teologe i hrvatski katolicizam i mislim da je njegov odlazak jako bolan posebice za hrvatski narod" istaknuo je Kolarić.

'Od pape Franje smo očekivali više razumjevanja'

Bio je to čovjek, naglasio je monsinjor, velikog ekumenskog spektra. Djela koja je napisao ostaju temelji u povijesti teologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek se kod njega osjetila ta ljubav i priznanje hrvatskom katoličanstvu. Velik Papa koji je znao što znače Hrvati i njihova vjera u ovom djelu Europe. Nikad nije zaboravljao da je Hrvatska oduvijek bila predziđe kršćanstva. To je nažalost, papa Franjo zaboravio kao što i nije nastavio održavati odnos prema Hrvatima kao što je imao njegov prethodnik, a i oni prije njega. Očekivali smo od njega više razumijevanja za hrvatske prilike. Dok je Papa Benedikt uvijek isticao našu važnost", kazao je Kolarić te na kraju dodao:

"Nadam se i da će ga Bog nagraditi za njegova dobra djela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo