OBJAVIO PORTAL MOJPOSAO / Pao broj oglasa u IT sektoru, a iznenađuju i najtraženija zanimanja u prvom kvartalu ove godine

Image
Foto: Davor Javorovic/Vecernji list/PIXSELL/Ilustracija

U prvom kvartalu 2023., ističu iz portala MojPosao, poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom budući da je u 54 posto oglasa srednja stručna sprema bila uvjet za uspješnu prijavu na natječaj

28.4.2023.
11:33
Davor Javorovic/Vecernji list/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Portal MojPosao objavio je najnovije podatke što se tiče zapošljavanja, radnih mjesta te broja oglasa.

Najtraženija zanimanja na domaćem tržištu rada u prvom kvartalu 2023. bila su prodavač (trgovac), konobar (barmen), skladištar, vozač, kuhar, recepcioner te radnik u proizvodnji. No ima i onih sektora gdje je došlo do pada potražnje, a to je u IT i telekomunikacije gdje je zabilježen znatan pad od 23 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, u prvom kvartalu ove godine objavljeno je više od 26 tisuća oglasa za posao, 11 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok je na oglase za posao pristiglo više od 423.000 prijava, što je na razini prošle godine.

Image
POŽELJNA ATMOSFERA /

MojPosao otkriva da se hrvatski radnici vole zabavljati na poslu: 'Tako smanjujemo stres'

Image
POŽELJNA ATMOSFERA /

MojPosao otkriva da se hrvatski radnici vole zabavljati na poslu: 'Tako smanjujemo stres'

Za razliku od IT i telekomunikacija, rast je doživio sektor Obrazovanja i znanosti te Skrb o djeci i starijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor portala MojPosao Igor Žonja ističe da je ovdašnje IT tržište povezano sa svjetskim, u prvom redu s američkim, pa se i zbivanja s globalnog tržišta u većoj ili manjoj mjeri uvijek preliju i na domaće tržište rada.

"Međutim, ta povezanost nije toliko izražena kao, primjerice, u Srbiji. Tamo je, naime, zabilježen značajno veći pad broja oglasa u istom razdoblju, a broj prijava je porastao za čak 60 posto što sugerira kako je veći broj ljudi ostao bez posla i krenuo u potragu za novim karijernim izazovima. Iako je nezahvalno prognozirati što slijedi u nastavku godine, usudio bih se reći kako će se pad potražnje za radnom snagom u sektoru IT-a nastaviti do polovine godine, nakon čega bi trebao uslijediti oporavak tržišta i blagi rast", naveo je Žonja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najtraženijim zanimanjima u 2023. godini su ona iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje.

Najveća ponuda zabilježena je u kategorijama prodaja (trgovina) s 18 posto oglasa, potom turizam i ugostiteljstvo sa 17 posto oglasa te proizvodnja i zanatske usluge s 11 posto oglasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, tri od četiri oglasa su za rad na neodređeno. S obzirom na vrstu zaposlenja, u prvom kvartalu 2023. godine oglasi za rad na neodređeno činili su čak 74 posto ukupnog broja oglasa, što je nešto veći udio nego prethodne godine.

U prvom kvartalu 2023., ističu iz portala MojPosao, poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom budući da je u 54 posto oglasa srednja stručna sprema bila uvjet za uspješnu prijavu na natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo polovina oglasa (48 posto) bilo je za Zagreb i zagrebačku županiju, nakon čega slijede obalne županije: Splitsko-dalmatinska (14 posto), Primorsko-goranska (13 posto) te Istarska (11 posto).

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo