GRAD UMIRUJE /

Za vikend otvorili promatračnicu u Splitu, proširila se snimka kako netko rukom odvija vijke na njoj

Image
Foto: Ivo Cagalj, PIXSELL / Hrvoje Bašić, Facebook

Gotovo 20 metara visoka moderna promatračnica otvorena je u subotu, a sad se počela širi snimka osobe koja odvršće vijke na njoj. Brzo je stigla reakcija iz Grada koji umiruje Splićane

10.9.2024.
17:26
Ivo Cagalj, PIXSELL / Hrvoje Bašić, Facebook
VOYO logo

Društvenim se mrežama počela širiti snimka splitske promatračnice otvorene prošloga vikenda, na kojoj tvorac videa pokazuje kako se dva vijka mogu laganu odvrnuti rukom, kao i da žičana ograda na jednom mjestu nije dobro pričvršćena za stup.

Snimku je "kao upozorenje" na Facebooku podijelio i splitski HSLS-ovac Hrvoje Bašić uz opasku "izgleda da će nova promatračnica na Marjanu u prijevremenu obnovu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objava je izazvala lavinu komentara, a mnogi su se građani pitali tko je bio zadužen za montiranje cijele promatračnice i je li ju itko pregledao prije odobrenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo je stigla reakcija splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića koji umiruje građane i uvjerava da nema razloga za zabrinutost.

"Danas je izvršena provjera vijaka na promatračnici koji su atestirani krajem svibnja od strane ovlaštene tvrtke, sve sukladno projektno-tehničkoj dokumentaciji. Nije utvrđen ni jedan vijak koji nije bio dovoljno pritegnut mimo ona dva koja se nalaze već četiri mjeseca nadohvat ruke svakog prolaznika. Drugim riječima guštajte na promatračnici, ma koliko neke političare žuljalo", poručio je Ivošević.

Image
ZAHVATILA GA OLUJA /

Srbin ostavio auto u Splitu, a kada se vratio, ostao bez teksta: 'Gdje bi nam bio kraj'

Image
ZAHVATILA GA OLUJA /

Srbin ostavio auto u Splitu, a kada se vratio, ostao bez teksta: 'Gdje bi nam bio kraj'

Reagirali iz Grada

Iz Grada su ranije poručili da su već kontaktirali izvođača radova i zatražili stručni nadzor.

"Radovi na pritezanju vijaka izvršeni su u skladu sa zahtjevima projekta o čemu je dostavljena pisana izjava odobrenog podizvoditelja Marana d.o.o. koji imaju potrebne certifikate za klasu izvedbe projektirane čelične konstrukcije i obučene radnike, te je pritom korištena atestirana oprema (moment ključ). Krajem svibnja vijke su višestruko kontrolirali te je navedeno utvrđeno pisanom korespondencijom, a radovi su nadzirani od strane nadzornog inženjera. Danas će se izvršiti nova kontrola vijaka na kompletnom stubištu za koje nema ugroze po pitanju stabilnosti, a sama građevina redovito će se pregledavati i atestirati, kako je propisano i dokumentacijom", poručili su iz Grada Splita za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 20 metara visoka moderna promatračnica djelo autora Emila Šverka i Nene Kezića. Atrakcija smještena u srcu Marjana koštala je 1,3 milijuna eura te je djelomično sufinanciranja iz EU sredstava i sredstava županije. Smještena je na 150 metara nadmorske visine i besplatna za sve posjetitelje, a osim prekrasnog pogleda, ima i važnu ulogu kod protupožarne zaštite.

Do vrha se dolazi pristupnim stepenicama ili panoramskim dizalom. Njezina gradnja je trajala tri godine, a jedinstvena konstrukcija zamijenila je staru koja je bila nefunkcionalna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Marjan dobio 'oči' od 1,3 milijuna eura i pogled od milijun dolara. No, ima jedva kvaka: 'Tu stane samo...'

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo