PANIKA U ZADRU ZBOG AZBESTA S TITOVA 'GALEBA': / 'Dovoljno je da udahnete jednu česticu koja može biti kobna'

Image
Foto: Goran Kovačić / PIXSEL

Zadrani zbog svega pripremaju prosvjed u subotu, no svi nadležni ističu kako je azbest pravilno uskladišten

28.7.2020.
9:30
Goran Kovačić / PIXSEL
VOYO logo

Brod Galeb prošlog je tjedna otegljen iz Dalmonta, brodogradilišta u Kraljevici, na dokovanje u Brodogradilište "Viktor Lenac", što će trajati oko mjesec dana.

Na brodu će se oprati podvodni dio, ispustiti zaostale tekućine iz tankova dvodna i odstraniti talog, zamijenit će se čelični limovi na podvodnom i nadvodnom dijelu vanjske oplate, očistiti osovinski vodovi i osovina kormila, demontirati i urediti sidra, zaštititi ih od korozije i vratiti natrag te obaviti još neki nužni radovi. A kako doznaje Nova TV, sav materijal koji sadrži azbest prebačen je u skladišta tvrtke Odlagalište sirovina u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BROD GALEB OTEGLJEN U BRODOGRADILIŠTE 'VIKTOR LENAC': /

Mjesec dana bit će na remontu, preuređuje se u muzej

Image
BROD GALEB OTEGLJEN U BRODOGRADILIŠTE 'VIKTOR LENAC': /

Mjesec dana bit će na remontu, preuređuje se u muzej

Mještani u panici, nadležni kažu da je sve u redu

"Zabrinut sam za svoje dijete, za svoju obitelj. Tražim odgovore, odgovor dobiti ne možemo", poručuje gradski vijećnik i stanovnik Sinjoretova Mate Lukić.

Ragirao je i Grad. Robertino Dujela, pročelnik Komunalnog vijeća Grada Zadra kaže da još čekaju odgovore. "Inzistirat ćemo na točnom i brzom odgovoru tko, što, gdje, kako i dokad", dodaje Dujela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od azbesta, prema posljednjim podacima koje smo imali, umire oko 102 ljudi godišnje. Ustvari, on ne smeta dokle god vi ne udahnete jednu česticu. Jednu česticu koja zna biti kobna kad je udahnete. Ona se zna manifestirati i nakon 25, 35 godina", navodi Nenad Maljković, predsjednik Udruge "Moj otok".

Zadrani zbog svega pripremaju prosvjed u subotu, no svi nadležni ističu kako je azbest pravilno uskladišten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija dva puta utvrdila da je sigurno uskladišten

Miho Zrnić Marinović, prokurator tvrtke Odlagalište sirovina, odveo je novinare do skladišta te istaknuo kako, iako je riječ o opasnom otpadu i prema njemu se tako postupa, pravilno je uskladišten.

"On je u dvije folije i nema nikakve mogućnost širenja u okoliš", rekao je, dodatno ističući kako ne bi tamo stajao da je opasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je sve po zakonu i da su tek posrednici u poslu. Otpad su preuzeli od jedne riječke tvrtke. No, kaže, za 60 dana otpad više neće biti u Zadru.

"Ovo vozimo na razne deponije koji imaju klasifikaciju za primanje azbestnog otpada. Što u Hrvatskoj, što vani", dodaje Zrnić Marinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto govori i inspekcija koja je u dva navrata pregledala skladište.

"Očevidom na predmetnoj lokaciji utvrđeno je kako je predmetni otpad uskladišten u propisno označenom i zaključanom skladištu opasnog otpada sukladno Dozvoli za gospodarenje otpadom kao i Pravilniku o gospodarenju otpadom (NN 117/17)", priopćeno je iz Državnog inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo