ŠESTI KOJI JE ODLETIO / Ivan Paladina je drugi ministar obnove koji odlazi nakon potresa, čak se i Plenki nedavno požalio da 'obnova ide nestvarno sporo'

Paladina je za premijerovu kritiku rekao kako nije shvatio da se odnosila baš na njega. No, dodao je, ako se odnosi na njega ne mora biti ministar

11.1.2023.
19:50
VOYO logo

Ivan Paladina je drugi ministar koji nakon potresa odlazi sa čelnog mjesta Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, opterećen sporom i neefikasnom obnovom na Banovini i u Zagrebu, a zamijenit će ga Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Paladina je ministarsku poziciju, u čijem je resoru i obnova od potresa, preuzeo u ožujku 2022. nakon što je na osobni zahtjev dužnosti razriješen Darko Horvat, koji je 19. veljače 2022. uhićen zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom potvrđivanja u Hrvatskom saboru, Paladina je rekao kako nije mogao odbiti premijerov poziv da preuzme ministarski posao, jer to vidi kao poziv za obnovu kuća sugrađana koje su pogodili zagrebački i potres na Banovini.

"Imamo malo vremena, a jako puno posla, poziv sam prihvatio jer je ovo poziv za obnovu kuća naših sugrađana", rekao je tada Paladina dok je do samog glasovanja o povjerenju oporba ponavljala kritike na račun Vlade, spore obnove i samog Paladine, poglavito na njegove ruske veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Plenkoviću je obnova išla 'nestvarno sporo'

O odlasku Paladine počelo se nagađati krajem prošle godine, nakon što je Plenković u emisiji "A sada Vlada" rekao da obnova "ide nestvarno sporo".

Paladina je potom za premijerovu kritiku rekao kako nije shvatio da se odnosila baš na njega. No, dodao je, ako se odnosi na njega ne mora biti ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tek kada budemo 100 kuća mjesečno započinjali možemo biti zadovoljni. To govorim sigurno više od tri, četiri mjeseca. Izjava premijera se odnosi na taj dio obnove koji se mora ubrzati", rekao je.

Image
PLENKIJEVE NOVE NADE /

Pogledajte životopise novih ministara u Vladi: Odani vojnik HDZ-a Branko Bačić i Šime Erlić, dosadašnji državni tajnik u ministarstvu

Image
PLENKIJEVE NOVE NADE /

Pogledajte životopise novih ministara u Vladi: Odani vojnik HDZ-a Branko Bačić i Šime Erlić, dosadašnji državni tajnik u ministarstvu

Plenkovićevu Vladu u drugom mandatu napustilo sedam ministara

Paladina je šesti ministar koji napušta Vladu premijera Plenkovića u drugom mandatu, nakon što su je napustili Darko Horvat, Boris Milošević, Josip Aladrović, Tomislav Ćorić i Zdravko Marić, a kao sedma odlazi i ministrica EU fondova i regionalnog razvoja Nataša Tramišak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Hrvatovog odlaska u veljači prošle godine, premijer je 27. travnja iste godine potvrdio da će Anju Šimpragu predložiti za novu potpredsjednicu Vlade umjesto Borisa Miloševića, a Davora Filipovića i Marina Piletića za ministre rada, odnosno gospodarstva, umjesto Aladrovića i Ćorića.

Milošević i Aladrović napustili su Vladu zbog sumnji Uskoka, koji je kasnije protiv njih podigao optužnicu kojom su obuhvaćeni i Darko Horvat, te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić je nakon odlaska iz Vlade nastavio karijeru kao viceguverner Hrvatske narodne banke.

Tijekom proteklog ljeta Vladu je nakon šest i pol godina na vlastitu inicijativu napustio i njezin potpredsjednik i ministar financija Zdravko Marić, rekavši da se više ne vidi u politici pa je odlučio krenuti "nekim drugim vodama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Paladinu sada iz Vlade odlazi i ministrica EU fondova i regionalnog razvoja Nataša Tramišak. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo