'PALA' COVID-APLIKACIJA ZA SUDOVE: Rijetki mogu provjeriti dolaze li im osobe koje moraju biti u samoizolaciji

Image

Iako je Ministarstvo pravosuđa i uprave propisalo da osobe bez epidemiološke provjere ne smiju ulaziti na sudove, nakon pada aplikacije kojom se to utvrđuje,

10.9.2020.
8:33
VOYO logo

Nakon ponovnog otvaranja sudova tijekom epidemije koronavirusa, propisano je obvezno nošenje maski, a osiguranje na ulazima mjeri temperaturu sucima, odvjetnicima, tužiteljima, optuženicima, vještacima i svjedocima. Osim toga, na raspolaganju im je i mogućnost provjere moraju li osobe koje ulaze u zgradu suda biti u samoizolaciji. Praćenje putem OIB-a su na početku epidemije najprije uvele ljekarne, da bi to kasnije preuzela pravosudna tijela.

No, 24sata neslužbeno doznaje kako je ta interna COVID-aplikacija Ministarstva pravosuđa i uprave u srijedu "pala" na dobrom dijelu sudova, pa pravosudni policajci nisu mogli provjeriti dolaze li im potencijalno zaražene osobe. Jedan od sudova na kojima aplikacija nije funkcionirala još prošloga tjedna jest i najveći u državi - Općinski građanski sud u Zagrebu. Ondje na dan prođe i po nekoliko tisuća ljudi, a među njima se našla i nekolicina onih koji su morali biti u samoizolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki sud odlučuje za sebe

Ministarstvo pravosuđa i uprave je još u svibnju odredilo da osobe bez epidemiološke provjere ne smiju biti puštene u zgrade sudova. U ovoj situaciji, pak, poručuju da predsjednici sudova odlučuju o tome hoće li sudovi raditi ili će zatvoriti vrata dok se problemi s aplikacijom ne riješe. Zagrebački Općinski građanski sud je, unatoč potencijalnoj epidemiološkoj opasnosti, nastavio s radom.

"Sud nije nadležan za održavanje baze podataka COVID-19 niti je postojanje ili rad iste baze preduvjet za rad suda. Osuđujemo svako kršenje izrečenih mjera samoizolacije ili karantene, međutim, dužni smo, izvanrednim okolnostima unatoč, nastaviti obavljati svoju djelatnost - voditi sudske postupke", poručili su sa suda i dodali da su, neovisno o funkcionalnosti aplikacije i baze podataka, osobe u samoizolaciji dužne pridržavati se izrečenih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan rad na jesen

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave, pak, nisu odgovorili na pitanje hoće li se problem riješiti do jeseni, kada se očekuje nepovoljnija epidemiološka situacija i hoće li to utjecati na rad sudova.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo