UČIMO ZAJEDNO! / Pahor predložio Tajaniju zajednički udžbenik iz povijesti: Možete li zamisliti da Grabar Kitarović učini isto?

Image
Foto: AP Images

Osnova za takav udžbenik moglo bi biti izvješće talijanskih i slovenskih povjesničara

20.2.2019.
20:58
AP Images
VOYO logo

Zanimljivu ideju o prevladavanju predrasuda iz prošlosti iznio je u srijedu slovenski predsjednik Borut Pahor, predloživši izradu zajedničkih povijesnih udžbenika za Slovence i Talijane.

Nakon susreta u Bruxellesu sa predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem, Pahor nije želio komentirati zahtjeve nekih političkih stranaka u Sloveniji za ostavkom talijanskog političara koji je nedavno izjavio "Živjela talijansk Dalnacija, živjela talijanska Istra".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, novinarima je nakon susreta kazao da je sugovorniku predložio pripremu zajedničkog slovensko-talijanskog udžbenika iz povijesti "po uzoru" na sličan njemačko-francuski udžbenik kojim su ta dva naroda izmirila poglede na problematičnu povijest.

Osnova za takav udžbenik moglo bi biti izvješće talijanskih i slovenskih povjesničara o odnosima dvaju naroda od 1918. do 1954., izrađeno u vrijeme priprema Slovenije za ulazak u EU, kad je Italija postavljala rezerve glede napuštene imovine esula i zaštite manjinskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slovenski je predsjednik u razgovoru s predsjednikom Eurpskog parlamenta iznio prijedlog da se po njemačko-francuskom uzoru pripremi zajednički povijesni udžbenik koji  bi se temeljio na nalazima zajedničkog povjerenstva naših povjesničara", navedeno je na službenom twitter profilu ureda slovenskog predsjednika.

Pahor je u vezi s Tajanijevim izjavama prije dva tjedna pisao talijanskom predsjedniku Mattarelli i tražio službeno pojašnjenje, ali je kasnije naveo da je zadovoljan isprikom koju je naknadno dao Tajani rekavši da mu je žao i da je bio krivo shvaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo