ostvarenje želje / Padobranac za 60. rođendan skače 60 puta u jednom danu: Sve je je isplanirao do posljednjeg detalja

On se za svoj pothvat nije posebno pripremao

25.6.2021.
7:00
VOYO logo

Mnogima od nas na listi neostvarenih želja je makar jedan skok s padobranom. Ali gospodinu Emiru Ekiću na listi želja je 60 skokova s padobranom u jednom danu. I odlučio je da će si tu želju ispuniti za 60 rođendan koji pada ove subote na zagrebačkom aerdromu Lučko.

Poklon samom sebi

Za 60. rođendan Emir Ekić odlučio je sebi pokloniti - 60 skokova padobranom.

''Krenut ćemo s ovog mjesta. Tu će biti naša baza gdje ćemo pakirati padobrane. Svi ti padobrani koji se budu pakirali, ljudi će nositi tamo gdje je početak piste. Na tom mjestu će polijetati avion i ja ću ulaziti i sletjeti na tom istom mjestu'', rekao je padobranac  Emir Ekić.

20 padobrana, 12 sati skakanja s 800 do 1000 metara - toliko će Emiru trebati da obori hrvatski, ali i svoj osobni rekord od 10 skokova u jednom danu. U subotu ga čeka pravi izazov, ali sve je isplanirao do posljednjeg detalja.

''Svaki skok traje 10 minuta, što znači da smo predvidjeli da u sat vremena napravimo šest skokova. Imamo dva sata rezerve, a to ćemo iskoristiti za točenje goriva u avionu'', izjavio je Ekić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Provjeravam konopce da li su ispravni i da je sve spojeno kako treba. I slažem ga da stane u  torbu'', dodaje padobranac.

Image
neobičan rekord /

VIDEO Ukrajinac se tetovirao dok je skakao padobranom iz aviona! 'Bolje od toga nismo mogli smisliti!'

Image
neobičan rekord /

VIDEO Ukrajinac se tetovirao dok je skakao padobranom iz aviona! 'Bolje od toga nismo mogli smisliti!'

Osam minuta kasnije, padobran je spreman. Kreće navlačenje odijela, visinomjera i kacige. A onda ravno prema pisti gdje će ga i za dva dana dočekati pilot Filip - kojem su tek 22 godine.

''Bit će nas dvoje. To je dakle 30 letova po svakome, 10 minuta svaki let. To će biti 5 sati po osobi i bit će napornije nego inače, ali u usporedbi s Emirom nije to ništa. Najbitnije nam je vrijeme svakog leta, moramo biti što brži tako da stignemo obaviti svih 60 skokova'', kazao je pilot Filip Ferjančić.

Hoće li Emir nakon ovog rekorda ganjati i svjetski - onaj od 600 skokova u jednom danu?

''To nije moguće kod nas jer moramo imati dobru opremu. Moramo imati više aviona. Financijski je zahtjevnije, a da ne govorim koliko je fizički zahtjevno'', rekao je Ekić.

On se za svoj pothvat nije posebno pripremao. Kaže, 30 godina se bavi padobranstvom, njemu je to samo ući u avion i skočiti. A ulazio je i skakao 4500 puta. Sletio je i na neke zanimljive lokacije.

''Dva skoka imam na Trgu bana Jelačića. Bilo je dosta zanimljivo i izazovno na neki način. Skakao sam s padobranom s kojim možete dobro upravljati i gađa se ovakav centar, promjera dva centimetra. Pa onda jedno skakanje na Lošinju, na Hvaru, praktički skačete u centru Jadrana gdje je sve okruženo s morem, samo je malo kopna. Skakali smo i pred crkvu. Donijeli smo mladenki buket. Bila je poprilično iznenađena'', kazao je Ekić.

U subotu neće biti mladenke, mora ni trga. Cilj je aerodrom na Lučkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo