oporba napada / Padaju ostavke u INA-i, odlazi i drugi Mađar nakon uhićenja stoljeća - predsjednik Uprave Fasimon

Hrvatski članovi su se pritajili i mudro šute, ali Vlada je odlučila da moraju otići. Ministar gospodarstva traži da hrvatski plin ostane u zemlji

7.9.2022.
19:21
VOYO logo

Zahtjev premijera za odgovornošću uprave INA-e - prvo je shvatila mađarska strana.
Davor Filipović, ministar gospodarstva, rekao je: "Inzistirat ćemo na ostavkama svih članova tako je danas ostavku dao i gospodin Fasimon."

Zbog kako sam predsjednik uprave tvrdi - moralne obveze. Naveo je i ovo: "Bio sam krajnje šokiran kada sam saznao za postupke Damira Škugora i njegovih suradnika… Škugorovi postupci vrijedni su prijezira…unatoč činjenici da nisam imao nikakve veze sa Škugorovim kriminalom ili bilo kojim drugim nedjelom, kao odgovoran čelnik tvrtke moram snositi moralnu obvezu za cijelu Inu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto čini se ne osjećaju hrvatski članovi uprave INA-e, pa ignoriraju premijera, čiju potporu više nemaju. Andrej Plenković, još 31. kolovoza, rekao je: "Treba odgovarati cijela Uprava" Ali - ostavke ne daju. Možda razlog leži u izdašnim otpremninama koje u slučaju da sami odu - ne bi dobili. Ministar Filipović kaže: "Mi ćemo sutra predložiti razrješenje hrvatskih članova. Imamo korporativni skandal treba otići cijela uprava."

Image
AFERA INA /

Jandroković o ostavci šefa INA-e: 'Očekujem ostavku i ostalih članova uprave, posebno hrvatskih'

Image
AFERA INA /

Jandroković o ostavci šefa INA-e: 'Očekujem ostavku i ostalih članova uprave, posebno hrvatskih'

Šef SDP-a Peđa Grbin izjavljuje: "To što naši članovi ne odlaze nije sramota nego nacionalna tragedija”. Božo Petrov (MOST), govori: "Ili su nesposobni ili su znali zavod ili zatvor." Nadzorni odbor INA-e mora potvrditi smjenu uprave - sjednica je 21. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, kaže: "Ako je predsjednik Uprave, koji je dolazi s mađarske strane, podnio ostavku, a zahtjev premijera je bio da svi članovi Uprave odu, onda smo, očito, napravili prvi korak." A sljedeći najavljuje i ministar. Filipović kaže: "Vlada će donijeti odluku kojom će naložiti da se sam plin koji se proizvod u hrvatskoj, mora prodavati hrvatskim građanima i hrvatskim institucijama."

Suverenisti žele interpelacijom vladi naložiti zabranu izvoza plina i nafte koji se crpe na hrvatskom teritoriju. Marijan Pavliček kaže: "Taj plin bi bilo drastično jeftiniji od uvoznog." Proizvodnja prirodnog plina u Hrvatskoj kontinuirano pada, a uvoz se kroz pet godina udvostručio. Ina ove godine planira proizvesti 703 milijuna kubika - koji bi tako trebao ići hrvatskim građanima i institucijama po prihvatljivoj cijeni. Pitanje je što će na to reći uprava INE i većinski vlasnik MOL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo