najmanje vjeruju političarima / Pada povjerenje građana prema Crkvi i predsjednici, najviše se uzdaju u školstvo i zdravstvo

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Povjerenje građana prema Crkvi i predsjednici Grabar-Kitarović pada. Građani najmanje vjeruju političkim strankama, pa Hrvatskom saboru i Vladi

8.7.2016.
12:15
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Vojska kao institucija uživa dalje najveće povjerenje hrvatskih građana, pokazuju rezultati Barometra hrvatskoga društva 2016., koje je proveo Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, prenosi tportal. 

U istraživanju povjerenja građana u institucije ove godine školstvo se našlo na drugom, a zdravstvo na prvom mjestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva je pala s drugog na četvrto, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s trećeg na peto mjesto. Građani najmanje vjeruju političkim strankama, pa Hrvatskom saboru i Vladi.

Kad je riječ o političkoj orijentaciji najviše ispitanika svrstalo se na politički centar (24,9 posto), malo lijevo od centra ih je 7,5 posto, a malo desno od centra 9,5 posto. Kao izrazito desno se svrstalo tek 4,8 posto ispitanih, a izrazito lijevo samo 3,5 posto, prenosi tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na 2015. povećao se broj hrvatskih građana koji smatraju da je situacija u zemlji vrlo loša, dok se neznatno smanjio broj oni koji situaciju ocjenjuju uglavnom lošom. Većina građana nije zadovoljna funkcioniranjem demokracije, tržišnog gospodarstva i stanjem ljudskih prava.

Najnezadovoljniji su životnim standardom, a najzadovoljniji odnosima s drugim ljudima, pripadnošću zajednici u kojoj žive i osjećajem sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pilarov barometar hrvatskog društva provodi se od 2008., ali u razdoblju od 2010. do 2013. nije provođen zbog nedostatka sredstava. Istraživanja su provedena terenskom usmenom anketom u razdoblju od 15. travnja do 15. svibnja 2016. na reprezentativnim uzorcima punoljetnog stanovništva (18 i više godina) kojima je obuhvaćeno 750 osoba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo