HOROR HRVATSKOG ZDRAVSTVA / Mučne scene iz hrvatskih bolnica: Pacijenti leže na hodnicima, po rukama imaju rane: 'Molim vas, nemojte me vraćati!'

Uz njega je na hodniku bio još jedan pacijent jer su sve sobe bile pune. U bolnici priznaju da povremeno nemaju drugog izbora

13.6.2022.
22:34
VOYO logo

Ružne fotografije dolaze s hematologije iz KBC-a Zagreb. Naime, društvenim mrežama proširila se fotografija kreveta na hodniku, gdje je prespavao onkološki pacijent.

"Bolesnik je dobio određenu vrstu terapije gdje se određeni postupak mora započeti u terminu i naš profesor je rekao da je za pacijenta vrlo bitno da se započne s tim datumom", kazala je Ana Ljubas, glavna medicinska sestra KBC-a Zagreb, a prenosi RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije bio sam. Uz njega je, na hodniku bio još jedan pacijent jer su sve sobe bile pune. U bolnici priznaju da povremeno nemaju drugog izbora. "Ja sam otišla i razgovarala sam s gospodinom, ispričala sam se. On je shvatio", kazala je Ljubas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mučne fotografije i iz Splita

Još jedna traumatična fotografija stigla je s neurološkog odjela KBC-a Split, gdje se vide hematomi na ruci 91-godišnje pacijentice. "U početku je to bili relativno prihvatljivo jer bi je vezali gazom i relativno labavo. Ali ovaj vikend su je vezali remenjem koje je dostojno Hannibala Lectera", rekla je njezina kći, koja je dodala da je u istom KBC-u umro i njen otac, isto vezan.

"Ja razumijem preventive mjere što se tiče sprječavanja da iščupa sondu, ali ove lezije koje su joj napravili remeni – to je zbilja za svaku osudu", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako je teško to komentirati. Postoje propisani protokoli kada se pacijent sputava i treba poštovati procedure. Ako postoji opasnost da će naškoditi samom sebi – liječnik može propisati sputavanje i onda postoji način kako se to provede i da ne nastanu ozljede ekstremiteta", kazao je Adriano Friganović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva.

Nije prvi put

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić rekla je da je ovo vrlo ružna slika hrvatskog zdravstva gdje se narušava dostojanstvo pacijenta. "Nije prvi put da se ovo događa, dobivamo slike iz raznih hrvatskih bolnica konstantno o tim neljudskim uvjetima na koji način se pacijenti liječe", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo prvi nesretni kad se taj pacijent primi na hodnik, ali evo sad je primjerice slučaj s gospođom koja je rekla nakon što smo joj rekli da nemamo postelju da ćemo je poslati u drugu bolnicu - ona je rekla: 'Molim vas, ja ću si staviti nešto sama na pod, nemojte me pustiti kući, nemojte me vraćati", kazala je Ljubas.

Iz KBC-a Zagreb su potvrdili da je pacijent s hodnika premješten u sobu, dok se iz Splita nisu očitovali na upit RTL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo