'sada ovdje vrijedi ostati' / Ovu siromašnu županiju mogle bi spasiti videoigre: Mladima nude edukaciju, prostor za rad i poticaje

Grad iz jedne od najsiromašnijih županija ima jednu od najbogatijih i najbrže rastućih industrija

24.5.2019.
7:00
VOYO logo

Jedna je od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj - ima problema s nezaposlenošću i odljevom stanovnika. A evo u zadnjih nekoliko mjeseci dobila je: Centar za svemir - u Sisku, a u Novskoj - moderan poduzetnički inkubator u kojem se razvijaju videoigre koje osvajaju svijet.

Dobro došli u svijet programiranja i dizajniranja videoigara i virtualnih junaka. Dobro došli u Novsku. Grad koji se nalazi u jednoj od najsiromašnijih županija ima jednu od najbogatijih i najbrže rastućih industrija. Nude edukaciju, prostor za rad i poticaje za game developere. Filip je zahvaljujući tome otvorio tvrtku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam iz Novske i bio sam nezaposlen. Ovdje nije bilo baš ništa do ovoga osim nekoliko pilana. Onda je ovamo došao inkubator i sada ima smisla ostati u Novskoj", govori za RTL Direkt mladi game developer. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Let na Mars iz Siska: Znanstvenici razvijaju štit koji planiraju prodati Elonu Musku

Razvojna agencija Sisačko-moslovačke županije dobila je 20 milijuna eura poticaja iz europskih fondova, a onda tim novcem preuredila staru zgradu. Do sada je kroz nju prošlo više od stotinu polaznika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novska je sada centar industrije jer je pod jedan krov stavila i edukciju, a i taj element da netko može pokrenuti svoj vlastiti start up nakon edukacije", rekao je edukator SIMOR-a Zvonimir Mikšić.

A za to dobiva i poticaj od 165 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je gaming industrija kroz velika vrata ušla u Novsku, grad na čijem je tronu do sada bila drvna industrija. Kao i ostatak Hrvatske, i Novska ima istu dijagnozu: iseljavanje i nezaposlenost.

No gradonačelnik Marin Piletić govori kako u posljednje vrijeme ima puno pozitivnih trendova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od negativnih trendova bio je konstatno smanjenje broja obrtnika i poduzetnika, a mi smo u dvije godine uspjeli sa 260 obrtnika i poduzetnika podignuti broj na 300, potpisali smo već i dva ugovora u poduzetničkoj zoni", kaže.

Ali trebat će dugo da se Novska oporavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj prostor napustio je dobar dio učenika, ali zbog toga što su roditelji otišli. Ovakve inicijative su dobro došle i nadam se da će zadržati mlade", kaže učitelj Dario Fičko.

Uz mnogobrojne propale trgovine i obrte našli smo i na jedan novootvoreni. I to postolarski koji, govori nam vlasnik, za sada posluje jako dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novska sada ima gaming industriju, a možda će imati i kompostanu u poduzetničkoj zoni u koju će stizati otpad iz Zagreba. Nakon niza pobuna ide referendum jer građani ne žele da ih truju.

No, gradonačelnik se takve investicije, kaže, ne može odreći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradnja kompostane mnoge je neugodno iznenadila, ali dolazak gaming industrije u ovu sredinu ugodno je iznenađenje i pravi hit.

"Kad znate da se u ovom trenutku traži 300 developera, onda je jasna i potražnja za našim seminarom", govori Čelan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki game developeri zbog modernog poduzetničkog inkubatora odlučili su se i preseliti u Novsku jer je postala središte gaming industrije u Hrvatskoj

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo